реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чорногорська церква отримує друге дихання. Українське

У першій історичній столиці Чорногорії м. Цетінє 3 вересня 2023 р. відбувся Всечорногорський церковно-народний Собор автокефальної Чорногорської Православної Церкви, яка не має канонічного визнання. На ньому було ухвалено рішення "за станом здоров'я" відправити на спокій 84-річного митрополита Михайла (Дедеїча) та обрати на його місце новим Предстоятелем ЧПЦ більш молодого єпископа Отстрозько-Нікшицького Бориса (Бойовича). Про це повідомляє РІСУ

Новообраного Предстоятеля ЧПЦ митрополита Бориса (Бойовича) висвятили на єпископа ЧПЦ 2019 року.

Йому трохи більше 40 років. Богословську освіту він здобув у Київській православній богословській академії УПЦ КП. У сані священика ЧПЦ служить із 2006 р., вільно володіє українською, італійською та російською мовами. Чернечий постриг і сан архимандрита отримав в УПЦ КП у Києві у 2016 р.

Чим важливе це рішення для України. Чорногорська церква відновлює свою автокефалію, втрачену всього лише у 1920 році і попердній митрополит Михаїл був перешкодою на цьому шляху, оскільки перебував під забороною у Вселенського патріарха. Але це дрібниця порівняно з тим,що чорногорська автокефалія буде ударом по імперській сербській церкві - соратниці Москви. Та й буде вона з виразним українським акцентом, оскільки владика Борис і вчився в Києві, і висвячений в священний сан Патріархом Київським і всієї України- руси Філаретом. Владика Борис публічно висловлювався на підтримку України в її війні з Росією.

Щоправда, шлях до відновлення визнаної автокефалії Чорногорської Православної церкви ще довгий...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, автокефалія, Україна - Чорногорія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar