реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чи закінчили школу працівники управління освіти та науки?

Більше півроку хімічним аналізам води, відібраної у школі та дитячому садочку у селищі Талалаївка, що на Прилуччині. Згідно з висновком, вода не відповідає стандартам питної води з-за перевищеного вмісту заліза, та у деяких випадках - каламутності.

Щобільше, згідно з актом, який підписали заступник селищного голови, завідувач ЖКГ, містобудування, архітектури та цивільного захисту, фельдшер санітарного відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства при Держпродспоживслужбі, головний спеціаліст безпечності харчових продуктів при Держпродспоживслужбі, фельдшер санітарного відділу ДУ "Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" та керівник ВУЖКГ, у води є й інші проблеми. Зокрема:

- підприємство надає воду, не маючи дозволу;
- без відомчої лабораторії, й без договору з такою;
- без технічного регламенту;
- вода надається з джерел без санітарних зон;
- порушується проведення виробничого контролю у сферах й питної води, й постачання цієї питної води;
- відсутні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.
- не проводиться гігієнічна оцінка безпечності та якості води питної за санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні), радіаційними та іншими показниками;
- не дотримується періодичність проведення профілактичної дезінфекції;
- порушується термін проходження медичного огляду працівників, безпосередньо причетних до водопостачання, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб.

Попри таку ситуацію з водою, у школі та дитячому садочку діти продовжували її використовувати, а заклади готували на цій воді їжу.

На мої скарги на бездіяльність керівників цих закладів та селищного голови щодо води, а також на відсутність оголошень у школі та садочку для дітей й батьків про те, що вода не призначена для вживання людиною, отримував відписки від голови та нуль реакцій від директора школи та керівника дитячого садка. Йшли місяці, а їх влаштовувало те, що така вода, ймовірно, псує здоров'я дітей.

Згодом, у своїх відписках на мої скарги на радіацію та незадовільну хімію, голова почав давати інформацію про біологію. Наче відсутність у воді мікробів нівелює присутність у воді заліза, осаду, каламутності й ще невідомо чого по радіації та залишках пестицидів.

І ось надійшла відповідь від найрозумніших - від управління освіти та науки. Яке ж було моє здивування, коли й вони на скаргу про неорганізацію безпечного освітнього процесу з-за води з незадовільними хімічними показниками та відсутніми радіаційними дослідженнями, надали відповідь з приблизним текстом: "щодо вашої скарги на санітарно-мікробіологічне дослідження ... То у школі ці показники у межах норми.. з повагою, начальник управління освіти та науки Чернігівської ОДА Микола Конопацький".

Яку освіту має цей начальник, який представляє освіту та науку України, якщо у скарзі на санітарно-хімічні показники та радіаційні він побачив скаргу на мікро-біологічні показники? Чи закінчив він школу, адже саме у школі пояснюють різницю між хімією, біологією та фізикою? Про ЗНО я навіть не запитую, бо, якщо людина не опанувала шкільні знання, то питання про інші ступені освіти відпадають.

І чому, готуючи відповідь по школі та дитячому садочку, він відповів лише про школу? Не бачить різницю між закладами? Думає, що це одна установа? Несумлінно виконує свою роботу? Порушує закон "про Звернення"? Чи приховує результати аналізів, бо, якщо у шкільній воді не знайшли глистів та мікробів, а про садочок промовчали, то чи не означає це, що у питній воді закладу для найменших жителів селища є глисти та шкідливі мікроби?

За логікою, керівниками управління освіти та науки стають ті, хто має найкращу освіту серед освітян. Якщо цей приклад відповіді вважати взірцем найкращої освіти, то чого чекати від підлеглих, чия освіта, управлінські навички та конкурентоспроможність на ринку праці не дозволили зайняти таку високу посаду?

Керівники школи та дитячого садка не кращі. Бо вони й до сьогодні не надали відповідь на звернення. Не організували безпеку освітнього процесу, забезпечивши заклади питною водою (принаймні, офіційного повідомлення від них про протилежне я не отримав).

Щодо селищного голови, то після серії багатомісячних запевнень про те, що мікробіологія (хоча скарги, нагадую, на хімію та радіацію) у школі не виявила відхилень, все ж таки в останній відповіді зазначив, що у школі розміщено оголошення про те, що користуватися водою заборонено.

Не пройшов й рік, як були відомі аналізи.

Залишилося не так багато:

1) розмістити таке саме оголошення у дитячому садочку;
2) забезпечити ці заклади питною водою;
3) добитися, щоб заклади очолювали сумлінні керівники, а в управлінні освіти та науки працювали люди, які б не ганьбили українську освіту та науку.

Скільки на це буде витрачено місяців? Невідомо.

Закінчу публікацію фрагментом відповіді НСЗУ: "Недотримання норм та правил по питній воді розповсюджує хвороби, створює загрозу життю та здоров'ю людини та майбутніх поколінь".

Павло КОЧЕРЖЕНКО



Теги:НСЗУ, Павло Кочерженко, Талалаївка, питна вода, Екологія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar