реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Архієпископ Київського патріархату привітав віруючих московського патріархату

Різдвяне послання
архієпископа Чернігівського і Ніжинського ЄВСТРАТІЯ
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

«Я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям.
Бо нині у місті Давидовому народився
для вас Спаситель, Який є Христос Господь»
Лк. 2:10-11
Такими словами ангел сповістив пастухам біля Вифлеєму, а через них – і всім нам про пришестя у світ Сина Божого, Який «воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком» (Символ віри).

Чому подія, яку ми нині святкуємо, Різдво Христове, називається «радістю великою»? Тому, що народження Спасителя означає можливість для кожного з нас і всього людства загалом звільнитися від великого горя, страшної біди – звільнитися від рабства гріху і смерті. Наскільки гріх і смерть є страшним злом – настільки великою є радість звільнення від влади цього зла над нами. Звільнення, що його подає нам Син Божий, Який стає і Сином Людським.

Саме найменування народженого Сина Божого – Спаситель – вказує на нашу потребу в спасінні. Той, хто перебуває у безпеці, хто захищений від бід та негараздів, – той не потребує спасіння. Спасіння потребує той, хто у небезпеці, хто потрапив у біду.

Наша спільна біда – гріхопадіння, «бо всі згрішили, і позбавлені слави Божої» (Рим. 3:23). Від прабатьків наших, Адама і Єви, які через непослух і нестриманість порушили Божий закон, кожна людина через народження успадковує схильність до гріха. «Немає людини праведної на землі, яка робила б добро і не грішила б» (Еккл. 7:20).

Від цієї залежності гріховної, як від спадкового ураження нашої людської природи, ми не можемо звільнитися власними силами. Звільнити нас може лише Спаситель, народження Якого ми нині святкуємо.

Це ми робимо не лише для того, щоби відзначити подію з минулого, про яку довідуємося з Євангелія. Щороку ми святкуємо Різдво Христове для того, щоби нагадати самим собі, що Спаситель прийшов у світ «для нас, людей, і ради нашого спасіння» (Символ віри). Усвідомлення того, що Христос дійсно народився від Духа Святого і Марії Діви, накладає на нас обов’язок визначитися – приймаємо чи відкидаємо ми Сина Божого, обираємо ми спасіння, яке Він подає нам, чи залишаючись у владі гріха приймаємо його наслідки – смерть і вічні муки.

Ще раз звернімо увагу на слова ангельські: «у місті Давидовому народився для вас Спаситель». Не для Себе він народився по плоті, а саме для нас і для нашого спасіння! І кожен, хто почув цю звістку про Христове народження, повинен визначитися – чи приймає він дар вічного життя, що його подає нам Спаситель, чи відкидає його. А визначившись, повинен відповідно жити та діяти, додержуючись заповідей Божих.

Святкуючи Різдво Христове і прославляючи Сина Божого, пам’ятаймо про цей наш особистий обов’язок.

У ці святкові дні сердечно вітаю з Різдвом Христовим і Новим роком дітей Православної Церкви – побожних пастирів, ченців і мирян Чернігово-Сіверського краю, як тих, хто належить до Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн. Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

Нехай піснеспіви та молитви служб на честь Різдва Христового, пов’язані з цим великим святом церковні та благочестиві народні традиції знову і знову зміцнюють нас у вірності Богові, у виконанні Його заповідей та утверджують нас на шляху спасіння.

Радіймо і веселімося, бо дійсно маємо радість велику –
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський

Різдво Христове 2013/2014 рр.
м. Чернігів



Теги:Євстратій Зоря, різдвяне послання, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar