реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Різдво - це нагадування про Любов

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
архієпископа Чернігівського і Ніжинського ЄВСТРАТІЯ

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та усім православним вірним Чернігівської єпархії

Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

«Сам Господь дасть вам знамення:
ось, Діва в утробі прийме і народить Сина,
і наречуть ім’я Йому: Еммануїл…
що означає: з нами Бог» Іс. 7:14; Мф. 1:23

Такими словами пророк Ісая провіщає, а євангеліст і апостол Матфей стверджує головну подію світової історії – Бог, Творець всього видимого і невидимого, Джерело буття, через Пречисту Діву єднається зі своїм творінням, з людиною. Він приходить у світ, щоби оновити творіння, звільнити його від рабства злу. І не лише повернути людство до того стану, в якому воно перебувало до гріхопадіння, але до більшого – піднести до богосинівства за благодаттю і до вічного блаженного буття.

Син Божий через народження від Духа Святого і Діви Марії стає також і Сином Людським. «І Слово стало плоттю, і вселилося між нами, повне благодаті й істини; і ми бачили славу Його, славу, як Єдинородного від Отця» (Ін. 1:14) – каже євангеліст Іоан Богослов, тим самим розкриваючи значення містичного імені «Еммануїл», яке дослівно означає «З нами Бог».

Справді через Різдво Христове стається надзвичайне диво: вседосконалий дух – приймає тіло. Неосяжний і незміримий – смиряється до убогого вертепу і ясел. І все це, і більше цього – аж до смерті на Хресті – Син Божий приймає «заради нас людей і заради нашого спасіння» (Символ віри).

«Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16) – свідчить євангеліст Іоан. І хоча починаючи від перших людей, Адама і Єви, все людство відвернулося від Бога та поринуло у темряву, опинившись у тіні смертній – Бог не відвернувся від свого творіння. «Народ, що сидів у темряві, побачив світло велике, і тим, що перебувають у країні й тіні смерти, світло засяяло їм» (Мф. 4:16) – нагадує євангеліст Матфей пророчі слова, які здійснилися і на сучасниках Господа Ісуса Христа, і на всьому людстві.

Спонуканий любов’ю, Господь сходить з Небес на землю, і навіть більше – на хрест і до пекла, щоби знову повернути своїх дітей до світла і вічного блаженства. Прикладом такої істинної любові, яка нерозривно пов’язана із жертовністю, яка віддає навіть найцінніше – саме життя – заради блага інших, Син Божий надихає та спонукає і нас бути люблячими.

Адже весь зміст Божественних настанов сам Спаситель пояснив у двох найбільших заповідях: «Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією силою твоєю… і … полюби ближнього твого, як самого себе» (Мк. 12:30-31). Якби зміст Божественного закону був заплутаний, таємний і зрозумілий лише премудрим – то можливо і мали би ми виправдання в цьому, коли не виконуємо те, що нам належить. Однак Бог пояснив Свою волю в простій заповіді, відкритій для усвідомлення кожною людиною. Бо кожна людина з досвіду знає про любов, а тому не може не розуміти, до чого закликає її Творець не лише словами, але і власним прикладом смирення і жертовності.

Дорогі браття і сестри!

Святкування події Різдва Христового – це урочисте нагадування нам про Божественну любов, про Світло, яке «у темряві світить, і темрява не огорнула його» (Ін. 1:5). Про Сина Божого який став і Сином Людським. Від Різдва Христового і навіки Бог – з нами, однак ця істина закликає нас спитати самих себе: чи я особисто – з Богом? Бог зробив усе необхідне для нашого спасіння та життя вічного, і тепер вибір – прийняти цей дар любові чи змарнувати його – залежить від кожного з нас. «Життя і смерть запропонував я тобі, благословення і прокляття – промовляє Творець. – Обери життя, щоб жив ти і нащадки твої, любив Господа Бога твого, слухав голос Його і приліплювався до Нього; бо в цьому життя твоє» (Второзаконня 30:19-20).

У ці святкові дні сердечно вітаю з Різдвом Христовим і Новим роком дітей Православної Церкви – усіх побожних пастирів, ченців і мирян Чернігово-Сіверського краю та всіх християн. Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

З радістю зустрічаймо велике свято, і свідченням істини народження у світ Сина Божого спонукаймо себе і ближніх до зростання у добрі, бо – ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський

Різдво Христове
м. Чернігів



Теги:Євстратій Зоря, пцу, Різдво, Чернігівська єпархія, різдвяне послання


Читайте також



Коментарі (0)
avatar