реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Антигістамінні препарати: коли та які краще приймати?

У ВООЗ підрахували, що більше третини населення планети страждає тим чи іншим різновидом алергії. Проте чимало людей навіть не здогадуються, що неприємні симптоми, які їм докучають є алергічною реакцією. А ті, які й розуміють причину свого стану, не завжди знають, як дати собі раду.

Кому можуть знадобитися антигістамінні засоби?

Прояви алергії – це типова реакція організму на подразник-алерген. Найчастіше він потрапляє в організм ззовні (пилок, пил, харчові продукти тощо). У відповідь на візит «непроханого гостя» в людському тілі синтезується речовина гістамін, яка викликає типові алергічні прояви (свербіж, сльозотеча, набряк шкіри, закладеність носа). Усунити неприємну симптоматику допомагають спеціальні антигістамінні препарати, які ще називають протиалергійними.

Антигістамінні засоби допомагають боротися з проявами алергії різних типів, як-от:

  • респіраторна (проявляється кашлем, чханням, нежитем, задишкою);
  • шкірна (висипка, свербіж, лущення, подразнення шкіри);
  • харчова (нудота, біль в животі, закреп, діарея);
  • алергічний кон’юнктивіт (почервоніння очей, сльозотеча).

Алергія – не той випадок, коли варто чекати, що «пройде самостійно». Навпаки, для уникнення небезпеки для життя, варто якнайшвидше випити антигістамінний засіб.

Як вибрати протиалергійні ліки?

Доведено, що алергія – не вроджена патологія. Вона може виникати раптово у будь-якому віці. Причин для цього може бути чимало. А отже, від алергічної реакції не застрахований ніхто. Якщо активність гістаміну дуже висока, то можливий анафілактичний шок, який без своєчасно випитого антигістамінного веде до смерті. Саме тому препарати цієї групи про всяк випадок повинні бути в кожній домівці.

Ліки цієї групи бувають 3 поколінь. Перше покоління – це димедрол, супрастин, діазолін. Вони ефективні, проте їхня дія нетривала, а частий прийом може викликати звикання. До того ж більшість препаратів 1 покоління спричиняють сонливість. Однак на роль «швидкої допомоги» годяться.

Засоби 2 та 3 поколінь не мають побічних дій, зокрема седативного ефекту, діють виключно на активність гістаміну. Це такі препарати як лоратадин, фексофенадин, дезлоратадин. Годяться для тривалого лікування алергічних проявів. Більшість з них дозволені дітям. Бувають у формі таблеток, очних і назальних крапель, розчинів, кремів.

Більше про засоби від алергії можна дізнатися на порталі медичної інформаційної системи Аптека 9-1-1. Там же є описи найпопулярніших препаратів, актуальні ціни та адреси, де можна придбати ліки.






Коментарі (0)
avatar