реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

"Акурайку" буде у Мені

В п'ятницю, 21 червня, в Менській районній бібліотеці відбудеться представлення книг Василя Чепурного "Акурайку" та "В осім барку".

Книги чернігівського журналіста, головного редактора газети "Сіверщина", голови обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василя Чепурного викликали неоднозначну оцінку читачів.

Ось як пише про книгу видатний український політик Левко Лук'яненко: "Цивілізаторська місія України , -- каже автор книги "Акурайку", -- щодо Росії не завершена" (с.44). Цікавий погляд! Він виходить із засновку: Київська держава княжої доби була імперією. Це справді так. І ця імперія існувала понад троє сторіч до 1240 року. Вона підкорила аівнічно-східні угро- фінські племена, примусила їх палтити данину і своїми дружинниками цивілізувала дикий край: принесла туди архітектуру й містобудування, рукомесла, грамоту, свою мову й освіту. Спочатку Київ посилав дружини для збору данини двічі на рік. Потім для підтримання над угро-фінами влади Київа дружинників поселили на постійно як окупаційну адміністрацію. Вони через шлюби змішувалися з місцевим населенням. Позаяк дружинників-українців було мало, вкраплення в угро-фінське море, то кров останніх перемогла наших. Наслідок взаємодії: місцеве населення сприйняло мову, віру, мистецтво, містобудування від киян та зберегло угро-фінський характер. А коли туди прийшли татари, їх місцеве населення сприйняло як визволителів від київського домінування. Татари дали імперську ідею розширення просторів держави до всіх морів".

Хоча в книгах йдеться не тільки про Росію, але й про сучасну українську політику ("Щоденник помаранчевого революціонера"), місце України в світі (розділ "Запасний світ - Америка"), ліричні почування автора.

Після завершення представлення планується проведення зборів районного осередку товариства "Прсовіта" імені Т.Шевченка.

Початок о 13 годині.



Теги:Василь Чепурний, мена, Просвіта, Акурайку, В осім барку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar