реклама партнерів:
Головна › Новини › 

«Сучка» заїдає!

В області масово з’явився шкідник, страшніший від колорадського. У Корюківському районі його називають «медведькою», а у Менському — «сучкою».

Наукова його назва — вовчок. Наслідки для господарств від цьогорічного нашестя можуть бути катастрофічними — шкідник може знищити до 80 відсотків урожаю картоплі, капусти та помідорів.
Подружжя Костюків з Корюківки (на фото) борються з ним народними методами. Володимир Іванович: «У нас 15 соток городу, і я недавно ціле гніздо медведьки в гною розкопав. Лопатою порізав. Якось її раніше не було, принаймні років 15».

Жанна Сигізмундівна: «Моя мати, бувало, за раз 350 штук знищувала — отак по ходу її нори йде, йде пальцями і до гнізда. А ще наш метод — пляшку з пивом закопувати, щоб шийка була над поверхнею ґрунту. За ніч наповзають на запах. Мати помідори обтикала дерев’яними пластинами — через них не перелізає. А ще мої помічники у боротьбі з медведькою — коти. Дуже люблять їх. Є ще один метод: кроти дуже її поїдають. Але я знаю, як і кротів вивести: треба під зиму ділянку удобрити людськими відходами з туалету. Не витримують запаху і йдуть».

Поради спеціалістів. Щоб вловити ведмедку, треба під осінь зробити ловильні ями з кінським перегноєм завглибшки 60–80 сантиметрів. Коли похолодає — ведмедки туди й зберуться. А по морозу гній треба вибрати і розкидати по городу.

У карантинних служб нема ефективного засобу боротьби з цим шкідником.

Фото Сергія КОРДИКА.
[r]






Коментарі (0)
avatar