реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

1400 споживачів газу відключено на Чернігівщині

Станом на 1 червня 2019 року заборгованість клієнтів “Чернігівгаз Збуту” складає 482 млн грн. Майже кожну третю гривню – загалом 158 млн гривень – боргують отримувачі субсидій. Зростання неплатежів і несвоєчасні розрахунки ставлять під загрозу стабільне постачання газу споживачам регіону. Адже через відсутність оплат “Чернігівгаз Збут” не може вчасно розрахуватися з іншими учасниками газового ринку. Про це пише Економічна правда

Тому впродовж 2019 року 22,3 тис боржників отримали від “ЧЕРНІГІВГАЗ ЗБУТУ” попередження про відключення від газопостачання. У визначений законом строк 1,4 тис домогосподарств не врегулювали проблему з боргами і залишились без газу. Однією із причин зростання боргів побутових споживачів стало посилення вимог держави при нарахуванні субсидій. Через це загальна кількість сімей в Чернігівській області, яким надавалися субсидії, значно скоротилася.

Якщо в опалювальний сезон 2017-2018 рр. дотації від держави на оплату природного газу отримували близько 222 тис домогосподарств, то у 2018-2019 рр. – 155,6 тисяч. Варто зазначити, що через запровадження монетизованої системи субсидування, починаючи з лютого, у платіжках за газ відсутня сума субсидії у графі “пільга, субсидія” і такий рахунок належить до сплати в повній мірі – саме для цього надається субсидія. Аби дізнатися інформацію щодо субсидії, варто звертатися до органів соцзахисту.

На вимогу Закону “Про житлово-комунальні послуги”, який почав діяти з 1 травня 2019 року, на заборгованість з житлово-комунальних послуг нараховуватиметься пеня. Кожен день прострочки вартуватиме споживачу 0,01% від суми боргу. Постачальники послуг мають право починати нараховувати пеню за послуги, отримані в травні. Зволікання з оплатою можуть нашкодити і субсидіантам. Якщо їх заборгованість перевищить 340 грн, вони будуть позбавлені грошової допомоги на наступний період.



Теги:Чернігівгаззбут, відключення споживачів, субсидія, борги за газ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar