реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Від читанки до слуханки

Студенти у "законі"

Перебуваючи у Чернігові заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у прес-конференції, де відповів на численні запитання журналістів місцевих засобів масової інформації.
Як повідомив народний депутат, днями Верховна Рада прийняла зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо питань студентського самоврядування. Закон про студентське самоврядування був підготовлений за безпосередньої участі Миколи Томенка. Характерною особливістю цього законодавчого акта є те, що відтепер відрахувати студентів можна тільки з обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування. Також самоврядні осередки студентства отримуватимуть фінансування на свою діяльність у розмірі 0, 5 відсотка (в проекті передбачалося — 1%) від спеціального фонду ВНЗ. Крім того, передбачено не менше 10 % студентів у Вчених Радах при вузах.
Результатом цього закону, як зауважив Микола Томенко, стане значне розширення прав студентського самоврядування.
Народний депутат проінформував присутніх про прийняття Верховною Радою законодавчого акта, який віднині забороняє продавати пиво особам молодше 18 років на території навчальних закладів. Окрім вікового обмеження, також пиво (крім безалкогольного) і слабоалкогольні напої заборонено розпивати у громадському транспорті, на дитячих майданчиках, закладах охорони здоров’я, у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), та, безумовно, у навчальних закладах. За порушення визначених законом норм, встановлено крупний штраф. Серед авторів цього закону є і Микола Томенко.
— З пиятикою треба було давно щось робити… Колись були такі депутати попередніх скликань, — розповів віце-спікер Верховної Ради України, що під вечір вони переплутували червону кнопку із зеленою, так тоді був страшенний політичний скандал…
Достатньо значного часу Микола Томенко зосередив питанню присвоєння усіляких звань, орденів, звань Героя України главою держави Віктором Ющенком.
На думку народного обранця, безпідставні і непродумані нагородження нівелюють почесні звання і державні високі відзнаки. Раніше, за сприяння Миколи Томенка, була створена при Президентові Громадська комісія, яка хоч якось та фільтрувала процес нагородження, відокремлювала одного кандидата від іншого. Потім функції цієї комісії, за переконанням депутата, перейшли у формальність, а представляти осіб до високих державних нагород почали по якихось незрозумілих й дивних принципах. «Так, звичайно, не повинно бути», — зазначив депутат.

«Справедлива країна» існує

В державній обласній універсально-науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка, народний депутат, презентуючи проект «Слуханка для української мови» зауважив: «Цей новий задум, який нам вже вдається втілювати в життя, є спільним проектом Фонду «Справедлива країна» та Національної радіокомпанії України, мета якого — створення мистецько-просвітницької добірки народних і авторських творів для найцікавішої, але найнезахищенішої частини нашого суспільства — малечі».
Микола Томенко розповідаючи слухачам про ідею створення «Слуханки», зазначив, що музично-казкова добірка передовсім повинна зацікавити вихователів дитячих садків та батьків, які дбайливо та з ініціативою ставляться до виховання дітей. «Ми прагнули зібрати на цих ком пакт-дисках найвідоміші українські казки та казки народів світу, фольклорні та авторські твори у виконанні кращих вітчизняних дитячих колективів та провідних артистів, — сказав Микола Томенко. — І тепер, дивлячись на результат нашої праці, я впевнений, що нам це вдалося»
Як повідомив Микола Томенко, на сьогодні вже випущено 15 тисяч таких дисків і поступово вони надійдуть безкоштовно в усі дитсадки області, а відтак і в дошкільні заклади усієї держави.
«Репертуар» слуханки різноманітний: на диску вміщені як вже усім відомі казки — «Колобок», «Рукавичка», «Вовк і Кіт», так і деякі «новоформатні» — литовських, болгарських, китайських, англійських, німецьких казкарів. І якщо в першому диску автори читають казкові твори, то другий диск — повністю музичний. Тут і дитячі танцювальні та жниварські пісні, веснянки, купальські, лічилки, колядки, щедрівки, колискові, ігри.

Концерт для студентів з Миколою Томенком

В Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка Микола Томенко та народний депутат Валерій Дубіль у Тетянин день відзначили кращих студентів чернігівських вузів подарунками та вручили їм іменні стипендії.
Затим відбувся концерт у виконанні молодих виконавців сучасної пісні та інших концертних жанрів. Ексцентрична група XS збадьорювала молодь новими хвилями попсової музики. У невеличкому інтерв’ю Аня, Лера і Женя — учасниці групи — повідали, що вони усі у навчальних вузах навчалися добре, а тому побажали усім студентам ставитися до навчання з відповідальністю і наполегливістю. «І ця справа ніколи не буде зайвою, — підкреслили дівчата. — Тож учіться і ще раз учіться, і тоді все буде у вашому житті добре».
Голос Івана Березовського, який став знаменитий після того, як взяв участь у телепрограмі «Караоке на майдані», зачаровував чернігівських глядачів і слухачів своїм неповторним співом. Недарма, за свій молодий вік Іван вже встиг побувати в Сан Ремо (Італія), куди його запросили для виконання музичних творів під час конкурсного фестивалю.
Сергій Кордик







Теги:диски, презентація, Тимошенко, прес-конференція, Чернігів, Справедлива країна, Томенко, Микола


Читайте також



Коментарі (0)
avatar