реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Зупинити вал російської макулатури!

14 травня народні депутати від фракції ВО «Свобода» внесли до парламенту законопроекти про внесення змін до Митного і Бюджетного кодексів, а також до митного тарифу України. Вони пропонують обкласти 5-відсотковим митом книги, журнали, брошури, ввезені з-за кордону.

«У 2012 році обсяг імпорту в Україну книжкової продукції склав майже $39,5 млн. Більша частина загального обсягу імпорту, на суму майже $20 млн, надійшла з Російської Федерації», – йдеться в пояснювальній записці, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«5% – це не та сума, яка погіршить торговельні відносини України з іншими країнами. Це європейська практика захисту вітчизняного ринку, яка дасть преференції нашому виробнику», – пояснив один із авторів законопроекту, заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський.

Кошти, отримані від введення ввізного мита, депутати пропонують направити на оновлення і розвиток бібліотечних фондів.

«До нас надходить безліч звернень від бібліотек зі скаргами на фінансування за залишковим принципом. Їм немає за що закуповувати книги, в Україні бібліотеки перебувають на межі зникнення, держава не виділяє кошти на їх роботу», – підкреслив віце-спікер парламенту.

Згідно з даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, книжковий ринок зараз переживає період стагнації.

«В середньому на одного українця на рік друкується одна українська книга. Ринок завалений імпортом. У магазинах на дев'ять російських книжок припадає лише одна-дві українські», – поскаржився генеральний директор асоціації Олександр Афонін.

Він підтвердив, що основним постачальником імпорту на наш ринок є Росія. «Якщо з Європи до нас приходить навчальна, мовна література, то з Росії відбувається злив розважальних книг невисокої якості», – зауважив Афонін.

«Проблему треба вирішувати системно. Це стосується регулювання роботи торгових мереж, засновниками яких є нерезиденти України. Зараз вони ставлять диктаторські умови і не зацікавлені у продажу українських книжок. Ми пропонуватимемо парламенту зобов'язати книжкові магазини продавати мінімум 50% української продукції», – наголосив він.

У свою чергу письменник і співвласник видавництва «Зелений пес» Віталій Капранов розкритикував ініціативу депутатів.

«Не секрет, що ми сьогодні на своїй землі працюємо як партизани, задавлені імпортним виробником. Але держава пропонує неправильні рішення. Єдиний шлях захисту ринку – квотування імпортної продукції. Треба заздалегідь визначати і продавати квоти, скільки можна ввозити імпортної літератури і скільки потрібно друкувати всередині країни. Необхідно, щоб до нас везли по-справжньому унікальну продукцію, а не всяке барахло і ширвжиток, який і тут можна надрукувати», – підкреслив він.

Тиждень



Теги:Капранови, квоти, нове мито, українська книга, свобода, Руслан Кошулинський, російська книга


Читайте також



Коментарі (0)
avatar