реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Знищення газет і "Укрпошти"

«Укрпошта» «дооптимізувалася», що немає кому вже газети розносити: передплатникам пропонують ходити за пресою на пошту самим.

Першою у дзвін забила наша давня передплатниця, пенсіонерка з Покровщини Ольга Глазкова.

— Так що, тепер газет уже по домівках, по поштових ящиках не розноситимуть? Мені це наша поштарочка сказала, вона розрахувалась – немає сил бігати по наших кручах, не витримала, — обурено констатувала Ольга Іванівна, подзвонивши до редакції. — На її місце нікого немає: хто хоче за якихось 5 тисяч здоров’я отак гробити? Їх же, листонош, скільки у липні на наше місто залишили? Чотирьох! Таких наслідків і треба було чекати. То я дзвоню на відділення Укрпошти та питаю, коли ж чекати на газети? (Я три передплачую: «Сіверський край», «Чернігівщину» і ще одну київську, жіночу.) А мені відповідають: приходьте за газетою на пошту самі, тут вони лежать, на всіх абонентів чекають… Іншого виходу, бачте, немає. А що значить мені за газетою самій дістатись? Це 200 гривень на таксі! Дорогенька, знаєте, газета вийде…

Новина як обухом по голові. То назавтра — і я на пошту.
— То ще правда, що газет в окрузі другої школи вже не розносять? — запитую в начальниці відділення поштового зв’язку Світлани Криси.
— Так. З вересня не розносять. І не на одній ділянці, а на двох, — уточнює пані Світлана. І роздруковує списки вулиць, які тепер без листонош. Довженні списки!
— Ви ж чули, певно, що в липні із семи дільниць у Новгороді-Сіверському залишили чотири. Я, як могла, переконувала Чернігівську дирекцію, що для нашого містечка це надзвичайно мало, наполягала, що листонош має бути хоча б п’ять, — продовжує головна поштовичка громади. — Але мене не почули… От і маємо наслідки. Дві листоноші вже не витримали. І я, до речі, допрацьовую останні дні…
— А оце немає іншого виходу, як запрошувати передплатників ходити по газету на пошту?
— Так, це єдиний вихід…
— А у вас є службовий транспорт?
— Ні, немає. Якби був, я б газети розвезла…
— А задіяти транспорт пересувних відділень?
— Ні, не можна. Там суворий контроль. Там економія пального…
— Так там добра економія бензину виходить: пошту ж мало до кого з абонентів додому доставляють, як обіцяли, коли «Укрпошту» реформували. Скинуть в одній-двох точках — і йдіть, людоньки, за газетою ніжками. А тепер уже й у райцентрі досвід перейняли, та ще й розвинули… Та, зрештою, я й не пропоную вам використовувати «пересувки» для розвезення газет у місті нелегально. Невже не можна вирішити це на офіційному рівні? Одна ж структура…
— Ні, — відповідає Світлана Криса, — зрештою, транспорт пересувних відділень не в моєму віданні…
— А в чиєму?
— Є менеджер у Корюківці. До нього всі подібні питання і пропозиції.
— А листонош на вакансії ви шукаєте?
— Та наша заявка вже два місяці в центрі зайнятості. Не хочуть люди йти на таке навантаження за такої зарплати…
— А от керівництво «Укрпошти», її обласної дирекції, усвідомлює, що підприємство, недоносячи газет передплатникам додому, вдирається до людських гаманців? — запитую, прекрасно розуміючи, що питання риторичне (принаймні, не до головної в громаді поштовички — це точно). — Адже з людей за доставку періодики пошта взяла гроші під час оформлення передплати.

А слід пояснити: до 20 гривень 3 копійок місячної видавничої вартості «Сіверського краю», встановлених ТОВ «Редакція газети « Сіверський край» на це півріччя, пошта доплюсувала ще 7,97 грн за доставку газети і 5 грн за оформлення самої передплати, що йдуть безпосередньо в її дохід. Відчуваєте вагомість цих «плюсиків»?

Телефоную редакторам чернігівських тижневиків, із якими в нас спільна біда. І тут з’ясовується, що проблема торкнулася не тільки нашого міста, а й Мени, Холмів…

Телефоную головному інспектору праці, запитую:
— А чи регулюється в Україні навантаження на листонош?

Після вивчення питання Оксана Карабан зателефонувала:
— Норми як такі законодавчо не визначені. То «Укрпошта» «оптимізує» все на свій розсуд. І торкнулася така «оптимізація» не тільки нашого краю — не витримують листоноші по всій Україні, і не тільки листоноші. Особливо гостро питання стоїть у гірських регіонах, де люди без газет і пенсій, без товарів найпершої потреби через поштові «новації» залишилися…

Хоч трохи обнадійливе почула з Корюківського відділення поштового зв’язку від менеджера Андрія Тосенка:
— Ні, транспорт пересувних відділень для розвезення пошти в місті використовувати не будемо. Але є такий вихід: наступної п’ятниці уранці приїде автівка з Чернігова до Новгорода-Сіверського і разом із працівником місцевого відділення розвезе і пенсії, й газети, й усю накопичену кореспонденцію. І так щоп’ятниці доти, доки не знайдуться охочі на вакансії листонош.

Спитала пана Андрія і про навантаження для листонош.
— У Новгороді-Сіверському поштарки працюють на 0,8 окладу, їхній шлях – 20 кілометрів.Але це не означає, що всі 20 кілометрів листоноші треба пройти за один день, можна і за кілька днів частинами.
Словом, начальницькі «жалощі» очевидні. Проте тут є ще один аспект: а як за такої «оптимізації» з якістю послуг? Адже люди хочуть — і мають на те право — отримувати газету вчасно, тобто в день її виходу у світ. Тим паче щоб пенсію донесли не з кількаденним запізненням. І листи також: тепер же Укрпошті довіряють переважно ділове листування. То що це виходить: і тарифи на доставку газет «Укрпошта» планує різко підняти, і водночас уже пішла на свідоме зниження якості своїх послуг?

Цим знаком запитанням і хотіла поставити крапку. А тут згадалась дещиця з нашої розмови зі Світланою Крисою.
— А чому це читачі наші ставлять мене перед доконаним фактом, чому ви самі не повідомили, що газети з вересня на двох дільницях не розноситимуться? — спитала.
Відповідь:
— Я все узгоджувала зі своїм керівництвом…

Відповідь, погодьтеся, можна трактувати неоднозначно. Чи їй заборонили згори повідомляти про казус редакторам (наче шило в мішку сховаєш) для відтягування скандалу? Чи ми такі малесенькі в очах великого укрпоштівського начальства, що до чого тут наша думка? Чи свідомо, коли вже підвернувся ніж, вирішили встромити його в спину журналістській спільноті?

Ми з колегами-редакторами і не думаємо з цього приводу мовчати. Хоча допускаємо, що партнери-поштовики можуть «відігратись» у процесі передплати на наступний рік. Але не треба рубати гілляки, на якій самі сидите, шановні державні поштовики. Бо за напрямками всіх інших ваших традиційних послуг в державного підприємства поштового зв’язку шалена конкуренція. Звідусіль.

Ганна ХАЛІМАН, редакторка газети «Сіверський край».
м. Новгород- Сіверський

На фото: одесько- нью-йоркський Смілянський, поставлений керівником "Укрпошти" зі щомісячною зарплатою мільйон 200 тисяч.



Теги:Смілянський, знищення преси, українофоби, Новгород- Сіверський, Укрпошта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar