реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Земельні паї для прокуратури

Вмію, знаю, заберу?
«Група колишніх працівників СК «Авангард» із Мени звернулася зі скаргою до прокурора області Сергія Мірошниченка,- пише пенсіонер Анатолій Горовий.- Було це 29 лютого цього року, коли Сергій Сергійович проводив особистий прийом громадян у Менському районі. Ми просили перевірити законність дій керівника СК «Авангард» Володимира Прищепи стосовно скупки ним майнових паїв пенсіонерів та працівників СК «Авангард», який є правонаступником колгоспу імені І.Д.Сидоренка.

Вже протягом кількох років керівник активно скуповував майнові паї у пенсіонерів – колишніх працівників господарства. При цьому розрахунок проводив не за повну вартість паю, а давав лише по 10 відсотків їх вартості. І це при тому, що люди фактично не знали, в яку суму оцінено майно СК «Авангард» і який відсоток має право кожен отримати. Справу організували так, що пенсіонери не були присутні на зборах, де, можливо, і називалися якісь суми вартості. Фактично ветеранів колись одного з найзаможніших колгоспів району позбавили права голосу у вирішенні долі майна реформованого господарства.

Тож, коли в 2011 році прийшов інвестор зі сторони і став пропонувати вже по 50 відсотків вартості майнового паю, людей це не лише здивувало, а й обурило. Як же так виходить: перед тим нас переконували, що прийде дядько з мішком грошей і забере все взагалі безкоштовно, то продавайте за 10 відсотків вартості, а тут виявляється можна отримати і по 50 відсотків? Для порівняння: у сусідньому СК «Феськівський» власникам майнових паїв виплачують 100 відсотків вартості паю, все робиться, як і передбачено законом, нотаріально оформляється, а не так, як у нас. Чому ж наше майно і наша праця оцінена Володимиром Прищепою так дешево і куди піде різниця у вартості паїв, а, відповідно, і майна господарства, на примноження якого ми віддали десятки років праці? Нині у багатьох із нас, через важку роботу в господарстві, похитнулося здоров’я, потрібно чимало коштів на дороге лікування, а тому нам дуже вчасно було б отримувати 100-відсоткову вартість заробленого майнового паю, а не десяту його частину.

Ми просили прокуратуру області посприяти прозорому проведенню оцінки майна СК «Авангард» на даний час. Люди хочуть знати, з якої ж суми має нараховуватись обсяг заробленого кожного з колишніх працівників, які мають свій внесок у господарстві».

«Роблю все, щоб зберегти господарство».

На запитання до керівника СК «Авангард» (він же і голова ради сільгоспвиробників Менського району) Володимира Прищепи, чому він і його колеги скуповують майнові паї так дешево, почув відповідь: «Нині ми скуповуємо майнові паї по 50 відсотків їх вартості. Так само он робить фермер у Бірківці. Були такі пенсіонери, що продавали паї за 10 відсотків, але ж це було давно: ми стали купувати з 2005-го року. Тоді ж і курс гривні до долара був вищим. Раніше по всій Україні давали по 10-20 відсотків вартості паю. Хтось наводить приклад по Феськівці, де викуповують за повну вартість. Але ж там спочатку борги відшкодовують, а вже потім із власниками паїв розраховуються. Щодо перерахунку майна господарства, то ми його робили у 2008-у році. Нині ж ситуація у господарстві досить непроста. Дизельне паливо вже по 10 гривень, зате молоко в господарстві закуповували по 2,75 грн., а тепер пропонують на 30 копійок дешевше (в індивідуальних власників корів за літр у квітні платять ще менше – по 1,7 гривні.-автор). Ми змушені шукати іншого переробника, я не можу допустити зменшення поголів’я корів. Робитиму все від мене можливе, щоб зберегти господарство і при такій владі».

«Підстав для прокурорського реагування не вбачається».

А що ж порадила селянам прокуратура?

Ось яку відповідь за підписом прокурора Менського району Олександра Калітника отримали заявники: «Встановлено, що Вами та іншими скаржниками на підставі договорів купівлі-продажу частини права на майнову частку (пай), укладених у письмовій формі з Прищепою В.Ф., продано останньому відповідні майнові паї КСП «Авангард» за 10 відсотків їх вартості згідно з свідоцтвами про право власності на майновий пай члена КСП. Підписи сторін у цих договорах свідчать про досягнення згоди з усіх їх істотних умов. Статтями 627, 628, 638 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Нотаріальне посвідчення цих договорів законодавчо не вимагається. (ст.ст. 209, 657 Цивільного кодексу України). Таким чином, умови вказаних договорів не порушені, а тому підстав для вжиття заходів прокурорського реагування не вбачається…»

Втім, ветерани намагаються довести, що договорів на продаж паїв вони не підписували. На їхню думку, добитися справедливості в області їм не вдалося. А тому й збираються писати скаргу до Генеральної прокуратури.

Валерій МАГУЛА.

Повністю матеріал надруковано в газеті "Сіверщина", передплата на яку на друге півріччя триває.



Теги:приватизація землі, Менський район, земельні паї, Чернігівська обласна прокуратура


Читайте також



Коментарі (0)
avatar