реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Завтрашня унікальна Україна створюється сьогодні

Знайомтесь: Ніна Василівна Симоненко — директор Мезинського національного природного парку (НПП) від самого початку його створення. Ми розмовляємо у затишному кабінеті адміністративного центру. Ніна Василівна дуже емоційно пригадує отой початок свого директорства кілька років тому. Щиро зізнається: не хотіла ставати на чолі такої відповідальної й могутньої структури. Боялася. Але…

Сталося, неначе за давньою українською приказкою про те, що очі бояться, а руки роблять. Та й Олександр Григорович Боровик, людина знана й авторитетна у владних структурах держави, давній керівник місцевого «Авангарду», переконав її, що у неї все вийде. А поряд з Олександром Боровиком Ніна Василівна пропрацювала чимало років пліч-о-пліч.

Слухаючи про досягнення, здобутки, багатогранну й багатопланову діяльність працівників НПП (а їх на сьогоднішній день тут у штаті 75 осіб), якими вправно й упевнено керує Ніна Василівна, ніколи й не здогадаєшся про те, що було їй боязко і непросто зважитися обійняти таку посаду. Думається, навпаки, зовсім про інше. Про те, приміром, що перед тобою — природжений керівник високого ґатунку, а ще — вправна господиня. І наприкінці нашої розмови мене вразив той факт, що з-поміж більше сорока колег-керівників подібних природоохоронних структур нашої держави Ніна Симоненко — єдина жінка. Ось так.

Тож ми розмовляємо й розмовляємо. Звісно, діяльність природничого парку не проходить ідеально — вистачає і проблем, і різноманітних нагальних потреб, подекуди виникають і конфліктні ситуації. Але Ніна Василівна з посмішкою неодноразово повторює: «Хто хоче працювати, той завжди шукає спосіб, як це зробити, а хто не хоче — той шукає причину, аби не робити нічого».

— Ніно Василівно, скільки населених пунктів знаходиться на території Мезинського НПП і скільки загалом там населення?
— Населених пунктів на території парку сімнадцять. Це села Криски, Великий Ліс, Іваньків, Вишеньки, Бужанка, Черешеньки, Чорнявка, Радичів, Свердловка, Мезин, Курилівка, Розльоти, Рихли, Городище, Придеснянське, Будище, Сміле. Загальна кількість населення, яке в них живе, становить близько п’яти тисяч осіб.

— Я переглядала сайт Мезинського НПП. Його адреса в Інтернеті: http://www.mezinpark.comua.net/start.html, там міститься чимало офіційної інформації, а от що новенького сталося на території парку останнім часом?
— Цього року держава нам виділила кошти, і нарешті поремонтовано Мезинський музей. У ньому перекрита стеля, відремонтовані дах, стіни, впорядкована експозиція. До того ж сама ця будівля зведена ще у XVIII столітті, й потрібно було проявити неабияку обережність, щоб не зашкодити їй під час ремонту. До речі, зведений будинок без цвяхів: замість них стіни тримають спеціальні дерев’яні стрижні. Доводилось працювати мало не ювелірно, щоб усе це зберегти. І в музеї навіть залишена навмисне не заштукатурена ділянка отієї первинної стіни.

До речі, наш Мезинський народний археологічний науково-дослідний музей створив місцевий ентузіаст, краєзнавець, вчений Василь Куриленко, причому без будь-якої матеріальної підтримки з боку держави. Жилося упродовж десятиліть музею непросто. Але матеріал у ньому зібраний багатющий. На жаль, Василь Єлисеєвич Куриленко торік помер. Але варто зазначити, що за 43 роки роботи він відкрив 24 археологічні культури на довколишніх територіях, і його внесок в археологічну науку просто безцінний. Нині музей носить його ім’я.

Сьогодні головним напрямком роботи Мезинського музею є вивчення Мезинської палеолітичної стоянки мисливців на мамонтів, відкритої у 1908 р. археологом Ф. Вовком. Близько 20 тисяч років тому, як вважав український вчений І.Шовкопляс, людина розумна з’явилася в Мезині. Тож для вчених та археологів у нашому парку матеріалів знайдеться чимало.

— А що цікавого чекає на туристів?
— Плануємо цього року запровадити нарешті водний маршрут аж до Новгорода-Сіверського. Ми отримали два гарні прогулянкові катери. Кожен катер може взяти на борт семеро людей — тож, як тільки спаде вода, ми вводитимемо маршрут у дію. Думаємо, що він не буде занадто дорогим. Принаймні, ми постараємося зробити його вартість доступною для людей середнього достатку. Це наша давня мета — показати людям красу, яка нас оточує, адже 52 кілометри річки Десни проходять саме територією Мезинського національного парку. Краса берегів — неймовірна! Ландшафти довкола — прегарні! Тож маршрут обіцяє стати привабливим і цікавим. Нам справді є чим пишатися!

Інеса ФТОМОВА,
Свердловка – Мезин,
Коропський район
Скорочено. Повністю опубліковано в газеті "Сіверщина" за 7 червня. Передплата на "Сіверщину" триває -- підтримайте єдину патріотичну газету в Чернігові, що передплачується по всій Україні. Індекс 33580.



Теги:подорожі, національні парки, Коропський район, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar