реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Загадковий Мезинський календар

Знаменита Мезинська стоянка первісної людини, відкрита більше сотні років тому в с.Мезин Коропського району, Чернігівщині, продовжує зберігати свої таємниці. Упродовж 46 років матеріали стоянки і взагалі досить великої територіі Коропського району досліджував видатний вчений, археолог, краєзнавець, історик, художник Василь Єлисейович Куриленко.

По суті, він присвятив вивченню археологічної пам'ятки все своє житя. Торік В.Є.Куриленко помер, переступивши 80-річний рубіж, але справа всього його життя продовжує приносити свої плоди: тисячі зібраних ним експонатів зберігаються в багатьох музеях Коропського району, Мезинському музею присвоєне його ім'я.

До речі,серед тем, якими займався Василь Єлисейович, є і мало не фантастичні. Приміром, одного разу він припустив, що візерунки на древній глиняному посуді - це не завжди просто візерунки ... Він подивився на них іншим поглядом і побачив .... місячний календар!

Так народилася гіпотеза про місячний календар епохи бронзи. Я не астроном і не математик, але розміщена на стендах музею інформація в таблицях і діаграмах змушує задуматися про те, як мало ми знаємо про тих, хто жив за тисячі років до нас на наших землях. І думається, що нове покоління молодих істориків і археологів ще зробить чимало відкриттів, ґрунтуючись на припущеннях і матеріалах В.Є.Куриленка..

А Василю Єлисейовичу - світла пам'ять за його подвижницьку працю!

Ніна Симоненко, директор Мезинського національного природного парку, на території якого розташований Мезинський музей, говорить:

-- Василь Єлисейович до самої смерті невтомно трудився на крає¬знавчій ниві. Йому належить відкриття більше сотні пам’яток археології краю, з-під його пера вийшло кілька десятків наукових робіт, що видавалися в різних країнах світу, а його витвори мистецтва ще чекають на своє визнання.

Заслуги цього подвижника неодноразово підтверджувалися нагородами та грамотами, ос¬танньою з яких став орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Якби не Василь Єлисейович, то й всесвітньо відома Мезинська стоянка залишилась би тільки на сторінках підручників і науко¬вих видань.

Постійні пошуки, копітка праця та ентузіазм цієї людини допомогли створити один із найбільших сільських музеїв на теренах України, який зберігає, вивчає, експонує і пропагує оригінальні пам’ятки матеріальної та духовної культури. Сьогодні його дітищу присвоєно ім’я творця — Мезинський археологічний науково-дослідний музей імені Василя Єлисейовича Куриленка.

Мезинський національний природний парк (НПП) дбає про гідне вшанування пам’яті подвижника нашого краю. Минулого року за підтримки Міністерства екології проведено капітальний ремонт покрівлі даху музею. Завдяки розумінню й турботі Героя Соціалістичної Праці, Героя України, генерального директора СП «Авангард»  Олександра Боровика місцеве сільгосппідприємство відремонтувало стіни та стелю музею. Фахівцями відділу науки, екоосвіти та рекреації Мезинського НПП проведені реекспозиційні роботи. Нині перша зала присвячена історії життя Василя Єлисейовича: її експозиція відображає його життєвий шлях і досягнення. Колектив Мезинського національного природного парку з поваги до пам’яті Василя Єлисейовича власним коштом виготовив гранітну меморіальну дошку. У філіалі музею в селі Свердловка, у приміщенні адміністрації Мезинського НПП відкрито його робочий кабінет.

16 березня, на річницю смерті цієї видатної людини, в Мезинському археологічному науково-дослідному музеї імені Василя Куриленка та його філіалі відбувся День відкритих дверей. Співробітники проводили безкоштовні екскурсії, демонстрували документальні фільми про музей та його засновника всім бажаючим. А їх було чимало: земляки Василя Єлисейовича, учні, цінителі історії краю, пенсіонери та молодь прийшли вшанувати пам’ять видатного краєзнавця.
На 2012 рік за нашим клопотанням Міністерство екології обіцяє виділити кошти ще й для оновлення виставкових вітрин та проведення зовнішніх реставраційних робіт.

Фахівці музею розпочали вивчення архіву Василя Куриленка. Віднині його невідомі праці поступово публікуватимуться на сторінках наукових і періодичних видань. За матеріалами дослідження подій 1709 року в нашому краї буде відкрито краєзнавчий маршрут «Слідами Північної війни».

Мене вразили численні експонати, які представлені в експозиції Мезинського музею Шкода мало було часу, щоб переглянути їх уважніше. Але чого тут тільки не має – від зубів дитинчати мамонта до… місячного календаря епохи бронзи… Тож, якщо матимете нагоду і захочете отримати користь від мандрівки, прямуйте до Мезина!

Інеса ФТОМОВА, журналіст

Мезин – Свердловка
Коропський район



Теги:подорожі, загадки Чернігівщини, Коропський район, Інеса Фтомова, мезин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar