реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Завод «Символ» – символ впровадження європейських стандартів та інновацій

Розмови про європейські стандарти у бізнесі, про інновації та новітні технології сьогодні в Україні є частими. Інколи, вони лишаються виключно розмовами. Але не у випадку заводу «Символ», який працює в Чернігові півтора роки і активно долучається до сучасних можливостей, що їх надає європейське партнерство.

Напередодні в Чернігів завітала делегація на чолі з послом Європейського союзу в Україні паном Матті Маасікусом. Серед кількох цілей візиту – знайомство з роботою ТОВ «Завод Символ», яке в 2014 році переїхало з Луганська у Вінницю, а нині працює в Чернігові – на території колишнього Чернігівського радіо приладного заводу. Чому такий шанований гість зацікавився роботою далеко на найбільшого чернігівського підприємства? Відповідь на поверхні – «Символ» є поки що єдиним в регіоні учасником програми, яка дозволяє реалізувати свій потенціал кожному, хто прагне розвивати ощадні «зелені» наукомісткі інноваційні технології.

Як розповів засновник і директор ТОВ «Завод Символ» Дмитро Акішин, підприємство є переможцем програми «Кліматичні інноваційні ваучери», яку започаткував Європейський банк реконструкції і розвитку, фінансує Євросоюз, а виконавцем в Україні стала громадська організація Greencubator. Продукт, який переконав європейських партнерів в доцільності долучитися до реалізації ініціативи – підшипник… Так-так! Простий підшипник. Точніше, не простий, а унікальний не лише для українського, але й для світового виробництва.

– Ливарна компанія «Символ» розробила і створює підшипники ковзання, які мають в 4 рази довший цикл експлуатації, ніж стандартні, – пояснює керівник ГО «Грінкубатор» і програми «Кліматичні інноваційні ваучери» в Україні Роман Зінченко. – Наша цивілізація спирається на продукти прокату. Прокат спирається на прокатні стани. А прокатні стани, точніше їхні підшипники, витримують надзвичайні навантаження.
До того ж, ці підшипники виготовляються з вторинного металу – тобто, з металобрухту. Тож «Символ» досягає відразу двох цілей в заощадженні енергоресурсів і охороні довкілля: скорочує використання металу а отже енергії і радикально зменшує обсяги викидів СО2.

– Це наша власна розробка, над якою ми працювали з 2009 року. Провели тестування на кількох десятках підприємств, отримали позитивні підсумки… – згадує керівник ТОВ «Символ» Дмитро Акішин. – В 2014 році довелося переїжджати з Луганська. Частину обладнання не змогли забрати… Тож нам по суті знадобилося 6 років, аби відновити те, що було.
І не просто відновити, а піти набагато далі. Зараз інновація підприємства, завдяки грантовій підтримці в рамках ініціативи Європейського союзу EU4Business та ЄБРР, змогла пройти процедуру патентування за європейським зразком, отримати сертифікацію системи управління якістю. А це в свою чергу вилилося в перші плоди співпраці – зараз український винахід ліцензує чеська компанія, яка планує виробляти їх у партнерстві з нашим заводом і просувати технологію на європейському ринку. Плюс «Символ» отримав сертифікат за іншою програмою ЄС – «Горизонт 2020», яка дає перспективу отримувати додаткове фінансування на наукомісткі розробки.


– Металургія – достатньо традиційна галузь, але і вона потребує впровадження інновацій, – каже Роман Зінченко. – Євросоюз та ЄБРР активно фінансують проекти, пов’язані з захистом довкілля і дружнім до довкілля бізнесом. Банк дає гранти підприємствам що створюють «зелені» технології в усіх галузях: від транспорту до металургії від логістики до енергоефективності великих об’єктів… Завдання – підтримувати ті українські підприємства, які створюють зелені ресурсоефективні технологічні рішення що сприяють економії енергоресурсів і скорочення шкідливих викидів.

Наразі програма «Кліматичні інноваційні ваучери» діє по всій Україні від Львова до Волновахи, але на Чернігівщині лише завод «Символ» є учасником проекту. На підприємстві вважають, що їхній позитивний приклад дасть поштовх для інших чернігівських виробників. Дмитро Акішин переконаний, що у Чернігова великий потенціал, адже за півтора роки роботи в нашому місті пересвідчився в наявності висококваліфікованих робітників, можливостях виробничих майданчиків, готових надати підприємцям необхідні потужності, логістичні переваги у вигляді близькості до Києва…

В свою чергу в ГО «Грінкубатор» готові з радістю приймати заявки від чернігівського бізнесу на другу хвилю реалізації програми підтримки інновацій, яка вже готується. Посол ЄС в Україні Матті Маасікус також запевнив, що європейські партнери з радістю підтримають починання скеровані на розвиток технологічного та наукового потенціалу чернігівських підприємств і при цьому опікуються довкіллям. Що ж, сподіваємося, скоро у дипломата буде не один такий візит.






Теги:символ, Завод


Читайте також



Коментарі (0)
avatar