реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Засіяло Полтаву снігом, а голови будяками

Сьогодні старий новий рік.Засіяло Полтаву снігом, а я засіваю словом- працюю над новим виданням "Просвіти" про нашу славну землячку із Старих Санджар, козацьку матір, як її називали українські в"язні російських комуністичних концтаборів, Оксану Мешко.

За вікном сніжить і сніжить." Сіє, стеле сніг веселий, засипає сонні села", згадався Володимир Кобилянський, блискучий поет, далебі, якого сьогодні чи й хто знає. Гай- гай, скільки ще треба праці, щоб українці пізнали свою культуру. А ГОЛІВНЕ, прагли її пізнати. Українські ж телеканали, окрім деяких винятків, у свої програмах належних зусиль у цьому напрямку майже не прикладають, а більшість з них не прикладає і зовсім. А проте всупереч цьому чи не наймогутнішому інструменту впливу на людську свідомість, де не кинь оком очевидний процес українського відродження, принаймні його початок, що обіцяє могутні досягнення у майбутньому.

Очевидно, що це результат нинішнього рівня суспільної свободи та послідовних і наполегливих зусиль влади, громадянського суспільства, інтернет спільноти та окремих особистостей. Та гадюкою заповзає у душу тривога. Чи зуміємо зберегти цей напрямок нашого руху, гарантом якого є нині діючий Президент. Про це свідчить і зроблене, і гасло, що визначає наш шлях і є животворчим і для нації, і для окремої людини." Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема", - писав незабутній Сосюра. Церква ж сприяє нашій суспільній та етичній єдності. За армію й говорити нічого.

Все ж бо починається з людини. Оці всі наші святкування-гуляння,взагалі наше життя у всій його повноті своєю кров"ю забезпечують нам і нашим дітям та онукам наші воїни, наші козаки - лицарі сердешної нашої матері України. І як не шанувати того, хто буквально на марші створив наше славне військо, яке й зупинило московську орду, що прагла захопити наш золотоверхий Київ.

Для нашого народу травень ніколи не був щасливим місяцем, а другий тур якраз буде у травні. У травні 1876 року, був проголошений зловісний Емський указ, яким Росія прагла знищити українську мову раз і назавжди, отже, й культуру, бо основа кожної національної культури є національна мова, у травні було вбито видатного воєноначальника і борця за Незалежну Державу полковника Коновальця, у травні ж було підло вбито безкомпромісного борця за Українську державність, справжнього вождя українського народу Симона Петлюру, саме у травні 1933 збирав свій найбільший врожай Голодомор.Тож більш, ніж важливо не помилитись у своєму травневому виборі, щоб не став він знову трагічним для українського народу.

Ні божок малоросів та креолів Зеленський, ні Юлія ТИмошенко, яка будучи прем"єр міністром і розпочавши війну із своїми соратником Президентом В.Ющенком, відкинула Україну на десять років назад, а на армію, формуючи бюджет 2008-9 років, наскільки мені пам"ятається, заклала 0,8% ВВП, що й призвело до поглиблення конфлікту між союзницькими фракціями, ні тим більше всі інші претенденти не зможуть витримати і розвинути курс П.Порошенка на зростання духовного, культурного й економічного потенціалу української нації. Тому, що просто набагато слабші постатті.

Якщо наш народ помилиться у своєму виборі, то це буде помилка рівнозначна помилці 1991 року, коли українці не обрали В"ячеслава Чорновола й отримали 25 років багна. Процитую думку Симона Петлюри, яка значною мірою стосується всього нашого суспільства, а не тільки інтелігенції того часу, коли це написано." ...Наша інтелігенція така неосвічена і невихована, що ці якості і риси її мене дуже турбують: якби вона знову не розбила тендітних сосудів деожавного будівництва власне через свою непідготовленість та неосвіченість". Повторюю, сьогодні ці слова великого сина України тією чи іншою мірою стосуються усього українського суспільства.

А завершу посіванням: "Сію, вію ,посіваю, З Новим роком Всіх вітаю, Щастя й здоров"я не на рік не на два , а на Многії літа. З Новим Роком будьте здорові!"

Микола КУЛЬЧИНСЬКИЙ



Теги:вибори 2019, Симон Петлюра, Микола Кульчинський, Оксана Мешко, Полтава


Читайте також



Коментарі (0)
avatar