реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

На Коропщині закладений новий парк

Рихлівське відділення Мезинського національного парку кілька тижнів тому провело чудову акцію. Залучивши до неї школярів сіл Оболоння та Будища, співробітники відділення заклали у селі Будище чималий парк.

Приводом послужило те, що саме в Будищі похований видатний біолог ХIX cтоліття Ілля Борщов (31 липня 1833— 12 травня 1878 рр.). Цей вчений одним з перших у російській ботанічній літературі ввів картографічне представлення ареалів, вперше наніс на карту ареали 66 рослин, є автором багатьох наукових праць, в т.ч. по прісноводним водоймам Чернігівщини.

На честь видатного ботаніка названий вид із роду тюльпанів Тюльпан Борщова: вчений провів його збирання у 1857 р.
1958 году Київський університет встановив на могилі вченого в Будищі пам’ятник. А цієї весни довкола могили закладено ще й парк.

-- Загалом у парку, -- розповідає інспектор з охорони природно-заповідного фонду Рихлівського відділення Анатолій Копилов, -- було висаджено 670 видів різноманітних рослин. Це і туя західна, і ялина срібляста, і модрина, і самшит вічнозелений, і горіх сірий, і ялівець, і чимало інших, а по периметру молодесенький парк обсаджений майже тисячею саджанців граба.

Я відвідала і могилу видатного вченого, і було приємно, що дорогу до майбутнього парку показував школяр з Будища. Там пречудові краєвиди. А ще місцина цікава тим, що тут колись був древній храм. Щоправда, сьогодні від будівлі залишився тільки фундамент, порослий травою та деревами. Але для істориків, археологів та екологів ця місцина неодмінно буде привабливою упродовж тривалого часу.

Інеса ФТОМОВА



Теги:видатні земляки, Борщов, Коропський район, парки, Інеса Фтомова, мезин


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Бачите як виходить - в селі облаштовують шляхетний парк зі шляхетними деревами, а обласний центр озеленюють ознаками убогої робочої окраїни - березами, та канадськими "пуховими" тополями. Чи міг би хто просвітити чернігівських "озеленювачів" які породи дерев лісові, а які паркові, як зробити місто ошатним, а то й шляхетним. чому в Чернігові садять дерева без дозволу ЖРЕДів, у віданні котрих прибудинкові території, - хто хоче і які хоче? Чому у цій важливій для іміджу міста справі - "анархия - мать парядка!".
avatar