реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Загадкове ОСББ

Не будемо мучити читача загадками: ОСББ — це об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, самоуправна громада, яка відмовляється від неефективних послуг ЖЕКів і сама дбає про свій будинок. Розмова про це — з людиною, що займається щоденно питаннями ОСББ. Максим Конашевич, 1982 року народження. Освіта вища. Одружений, має сина.

— Чи вигідно відмовитися від ЖКГ?
— Вивчивши всі позитивні та негативні сторони цього процесу, я почав створення об’єднання у будинку батьків. На початку були проблеми, бо постійно змінювалися власники приміщень (квартир), купляли, продавали, вступали у спадщину та інше. Цей процес тривав майже 5 років. Одні погоджувалися, а після якогось часу відмовлялися. Була проблема зібрати кворум для прийняття рішення про створення. Але ми це зробили і зараз думаємо, що робити зі старим будинком, рік забудови — 1953-ий, кількість квартир — 8. Весь перший поверх — це магазини та офісні приміщення. Останній ремонт робився за часів Радянського Союзу. Тобто маємо доволі неперспективний будинок, як на думку деяких «мудрих» громадян. Але ми, мешканці, не отримувавши жодної послуги від ЖЕКу, маємо власні погляди щодо цього питання.

— Які саме?
— По-перше, будинок — наша власність із дахом, сходовими клітинами, прибудинковою територією. І вся відповідальність з утримання власного житлового фонду полягає на нас (як у приватному секторі). Тому сподіватися немає на кого. Місцева влада постійно приймає рішення щодо скорочення кількості послуг з утримання житлового фонду та підняття тарифів. Єдиний вихід із цієї ситуації — керувати власним майном та самостійно формувати власний тариф на утримання будинку.
На загальних зборах ми дійшли висновку: якщо будинок перебуває в гарному технічному стані, прибрана прибудинкова територія, то квартири зростають у собівартості, тобто виграє кожен власник квартири. І загалом жити приємніше.

— Як формується плата за послуги?
— На мою думку, тариф має формуватися в кожному будинку окремо. Тариф — це економіка будинку. Якщо будинок старий, то без передбаченого ст.24 Закону «Про ООСББ» ремонту в момент передачі з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ тариф може зрости, оскільки доведеться приводити до ладу будинок, але після ремонту та термомодернізації відбудеться зменшення за рахунок економії.

Є також економічно привабливі будинки. Наприклад, ті, які можуть отримувати пасивний прибуток, які мають можливість здати в оренду допоміжні приміщення, будинки, на яких встановлюють антени зв’язку, рекламні продукти. Зараз рекламні компанії сплачують у ЖЕК, а так — на рахунок будинку, і мешканці самі визначають, куди використати кошти.
Не можна забувати про енергозбереження, що суттєво вплине на формування тарифу. Тобто кожен розраховує на власні спроможності.

Не треба забувати, що як складові до встановленого в будинку тарифу мають входити статті капітального та поточного ремонту. Це накопичувальні фонди, які використовуються на планові ремонтні роботи. Кошти таких фондів розміщуються на депозитних рахунках банків, що збільшує накопичення. В ОСББ усі кошти витрачаються за рішенням загальних зборів.

Сам собі власник

— Коли ви зрозуміли потребу в ОСББ?
— Разом з переходом на ринкові відносини, я маю на увазі розпад Союзу, змінилося право власності на житловий фонд України, коли приватизували або викупили квартири. До речі, приватизували безкоштовно. Але мислення громадян залишилося в Радянському Союзі. Усі думають, що держава їм винна і все зробить: відремонтує дах, зробить фасад, під’їзд і таке інше. У держави просто немає на це коштів. Якщо подивитися, з 2001 року існує «Закон про ОСББ» , та з 1998-го відбувається реформа ЖКГ. До речі, всі країни колишнього Радянського Союзу вже завершили реформу, а Україна ще не почала. Основною програмою реформи передбачено створення відповідального власника житла. Тобто держава хоче перекласти тягар утримання житлового фонду на його безпосереднього власника, тобто на громадян. І це декларувалося як за часів Кучми, так і при інших опозиційних та провладних керівниках держави. Досить прочитати Закон «Про програму реформування ЖКГ 2009 –2014», вона була у 1998 – 2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012 роках.

Як показує приклад сусідніх держав, громадяни самі керують власним майном, обирають підприємства з обслуговування та визначають тариф. Зараз необхідно змінювати мислення громадян, щоб вони обирали активну життєву позицію як в управлінні власним майном, так і в управлінні власною державою.

Питав Василь ЧЕПУРНИЙ

Скорочено, повністю - в газеті "Сіверщина" за 27 грудня



Теги:власник, Максим Коношевич, ЖКГ, ОСББ


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Український народ не здатний до самоуправління через вади менталітету і низьку просвіченність. А ЖЕКи не здатні працювати для народу.
avatar
2
angor
мабуть це самокритично з вашого боку, але не хочуть передусім через свавілля й корупцію у владі, коли ризикувати - це значить приректи себе на великі проблеми.
avatar
3
Згоден. Але ж свавілля та корупція це наш менталітет.
avatar