реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

З перших вуст: пенсійна ситуація


На запитання кореспондента «Сіверщини» відповідає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Петро Кулініч (на фото).

— Розкажіть, будь ласка, стисло про сьогоднішній загальний стан пенсійного забезпечення в Чернігівській області.
— Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» встановлено розміри прожиткового мінімуму для відповідних соціальних і демографічних груп населення, зокрема для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня він становив 695 грн, з 1 квітня — 706 грн, а вже з 1 липня — 709 грн. Законом передбачено, що з 1 жовтня розмір прожиткового мінімуму становитиме 723 грн, з 1 грудня — 734 гривні.
На сьогодні в області завершився процес перерахунку пенсій пенсіонерам, щомісячного довічного грошового утримання, виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Управліннями Пенсійного фонду України в області були вчасно передані підприємствам поштового зв’язку та банківським установам додаткові відомості для проведення відповідних доплат за попередні місяці поточного року.
Всі нарахування пенсій зроблені автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ, і пенсіонерам не було потреби звертатись до управлінь Пенсійного фонду та подавати додаткові документи.
— Чи були якісь нарікання від пенсіонерів щодо нарахування або перерахування пенсій?
— Звичайно, були, хоча й поодинокі. Але здебільшого вони пов’язані, як правило, не з тим, що працівники нашого управління не доопрацьовують, а з особливістю видів пенсійних виплат.
Стосовно розмірів доплати слід зазначити, що в кожного пенсіонера розмір пенсії залежить від індивідуальних показників страхового стажу та заробітку, з якого обчислено розмір пенсії, а також від наявності чи відсутності права на інші виплати. Наприклад: підвищень ветеранам війни пенсій за особливі заслуги, підвищень чорнобильцям, донорам та інші. Відповідно і розмір доплати до пенсії не може бути однаковим, у кожної людини він індивідуальний.
— Що заважає підвищенню соціальних стандартів?
— Два основні чинники: низький рівень фактичних витрат на оплату праці та погіршення платіжної дисципліни страхувальників. Більше того, значна частина зареєстрованих суб’єктів господарювання взагалі не нараховує заробітної плати. Непоодинокі випадки, коли офіційно весь персонал підприємства, у тому числі й керівник, отримує винагороду за працю на мінімальному рівні, причому в тих видах діяльності, які є прибутковими.
— У яких сферах це найхарактерніше?
— Страхова та рекламна діяльність, кредитування, оптова торгівля будматеріалами, роздрібна торгівля автомобільними деталями, паливом, електроприладами, тютюновими виробами.
— Чи істотно впливає така картина на пенсійну політику?
— Це призводить до того, що середньомісячні надходження до Фонду від страхових внесків, наприклад, ледь перевищує 140 мільйонів гривень, тоді як потреба на виплату пенсій за рахунок власних надходжень становить на сьогодні майже 290 мільйонів гривень.
— Чи мають органи Фонду які-небудь важелі впливу на недобросовісних суб’єктів господарювання?
— Пенсійний фонд безпосередньо прямих важелів впливу на таких суб’єктів немає. Проте ми володіємо інформацією і своєчасно реагуємо на те, щоб змінити ситуацію. За необхідності направляємо матеріали до прокуратури, податкових органів. І це допомагає — більш як 200 боржників повністю і трохи менше цього числа частково погасили заборгованість на суму майже 5 мільйонів гривень станом на 1 червня. На ефективність надходження коштів також впливає і налагодження у цьому році співробітництва з державною виконавчою службою.

Сергій КОРДИК, фото автора




Теги:пенсійний фонд, Петро Кулініч, пенсія, пенсійний вік, Сергій Кордик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar