реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

З новим роком! Українським!

Сьогодні в українців Новий рік! Треба палити вогнища і їсти короваї! А оселі прикрашати не ялинками, а сонцем!

Якби ми берегли свої традиції так, як китайці, то ми б знали не лише про китайський новий рік, який святкуємо з драконами й ліхтариками. А й знали б про свій новий рік, український, який припадає на березень, день сонцестояння.

21 березня за повір'ям давніх українців після зимового рівнодення народжувалося нове сонечко, Сонце-малюк.

Головним атрибутом святкування було вогнище, що уособлювало й закликало світло Сонця. Ритуальна трапеза – пиріг-коровай — формою теж нагадувало Сонце.

Якщо ви думаєте, що березневе літозчислення, було лише у нас, то ви помиляєтеся, воно було і в давньому Римі.

Якщо ви думаєте, що березневе літозчислення в українців було хтозна коли, в доісторичні часи, то ви теж помиляєтеся. Воно існувало аж до 1492 року.

Усього якихось 528 років тому ми мали іншу традицію святкування нового року не з йолкамі, а з сонцем! Як же швидко ми забуваємо своє.

Я не закликаю змінювати літозчислення і міняти віру (уявляю скільки налетить хейретів), але я по доброму заздрю тим народам, яким вдалося зберегти пам'ять про їхні давні традиції.

Отже, вітаю всіх українців з нашим новим роком! Тож, робіть сьогодні страви у вигляді сонечка, смакуйте короваї-сонечка і паліть вогонь (в наших умовах свічки).

Дуже хочеться, щоб постала моя українська Україна, а в ній була б поширена осучаснена сонячна традиція зустрічання нового року )), яка б стала відомою на весь світ.

Лариса НІЦОЙ



Теги:Новий рік, Лариса Ніцой, українські звичаї, весняне рівнодення


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Це свято в Ірані та тюркських народів збереглося і називається Новруз. Від цього дня день збільшується, тому природно вважати цей день початком нового року. Людство перейшло на нове літочислення за християнською вірою і цього зараз не заперечити. Що ж до святкування дохристиянських свят, то це в нас є, наприклад свято Купала, і буде повертатися, оскільки має глибинну культурницьку і життєсверджуючу сутність - збереження створеної Творцем Природи.
avatar