реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ви знаєте ерзя?

Ви знаєте таке слово «ерзя»? Бо я почула його не так давно. Це такий етнос на московії, який мешкає на землях від Новгорода до Уралу, поневолений, як і всі народи на цій землі, асимільований під «рускіх».

- Ви точно ерзя? – вдивляюся в обличчя недавнього, але вже рідного знайомого.
Сиресь (таке він собі обрав ерзянське ім’я) сміється.
- А що я повинен бути отакий? – від торкається своїх очей і розтягує в різні боки, перетворюючи їх на вузенькі щілинки. – Як чукчі чи ненці? Ні, ми не такі.

Ерзяни – єдиний етнос московії, хто у 2014 році висловили своє негативне ставлення до цієї війни. Вони хочуть самовизначення, хочуть відновити свою ідентичність, окремішність. Але самі вони не подужають поперти проти московії, тому всі їхні надії на Україну. Не просто надії. Ерзя воюють в нашому війську. Є й загиблі. Вони все чекають, коли ж Українська влада почне підривати московію зсередини, допомагаючи тамтешнім етносам самовизначатися.

Сиресь теж військовий. Він пречудово говорить українською. Сиресю замовили статтю про ерзян. Я довго сміялася, почувши, яку він дав назву, «Впертий небіжчик або чому москва ніяк не поховає ерзю».

Питаю:
- А як ваша країна називалася б, якби була?
- Чому це якби була? – поправляє мене Сиресь. - Вона точно буде. Ерзя мастОр.
- А що це значить?
- Ерзянська земля.

До речі, Ерзя мають свою мову, уявляєте?! Я думала, вона давно втрачена, але ні. Тож поки наша влада роздупляється на ідеологічні диверсії-катаклізми в тилу ворога, ми вирішили з ним зробити з моєї книги «Навіщо песикові гавкати» аудіоверсію … ерзянською мовою! А мій син вирішив писати наукову роботу про колонізаторську політику московитів щодо народу ерзя та право ерзі на самовизначення. Зрозуміло, що вони самі на московії таке писати не можуть. Це все одно, що в часи срср писати про незалежність України і підписати собі вирок.

На фото я і Сиресь на сьогоднішньому Книжковому ярмаркові в Києві.

Лариса НІЦОЙ



Теги:розпад Росії, Сиресь Боляєнь, Лариса Ніцой, ЕРЗЯ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar