реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

З днем народження, Левку Григоровичу!

Сьогодні святкує День незалежності України і день свого народження справді Герой України Левко Лук'яненко.

Уродженець Хрипівки, що під Городнею, він згадував, як його батько не пішов воювати з повстанцями отамана Рябченка, бо хворів, а тільки віддав їм свою зброю.

Зате пішов на війну з московською імперією сам Левко Григорович -- перший судовий вирок був смертельним. Він просидів кілька діб у камері смертників. Далі -- 27 років тюрем і таборів. Але -- не озлобився. Він весь час говорив, що ним рухає не ненависть до ворогів, а любов до України.

Далі -- Акт про незалежність, написаний Левком Лук'яненком. Надзвичайний і Повноважний Посол у Канаді -- перший посол незалежної України. Активна участь у поточній політиці.

У будь-якій цивілізованій країні він був би національним героєм -- сьогоднішній день розпочинався б на телеекранах і площах з його слів і роздумів.

З святом вас, Левку Григоровичу! Слава Вам і Україні!



Теги:Незалежність, Герой України, Левко Лук'яненко


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
А разом з Левком Григоровичем маємо згадати імя ще одного великого достойника новітньої історії України, день народження якого теж побратими відзначають також 24 серпня- Василя Михайловича Червонія.Це також людина-епоха.Яскравий приклад служіння до останнього подиху українському народові, національній ідеї перемоги українського в Україні. За короткий час перебування на посаді голови Рівненської обладміністрації у процесі першої справжньої хвилі перетворень на націонал-патріотичному підгрунті він у своїй області дійсно створив оплот українства. Історія, культура, просвітництво, побут, церква-тут все дихало українським єством. І московський дух залишався десь далеченько за межами умовної лінії, яку він ніколи не дозволяв переходити тим, хто тримав при собі у пихвах загострену шаблюку, бажаючи підняти її над твердою національною українською крицею. Він пішов від нас загадково у час розквиту найкращих своїх якостей. Тож згадаймо про справжнього Героя України, не дивлячись на те, що подання на таке високе звання посмертно так і залишилось десь у шухляді секретаріату тодішнього Президента. Будьмо достойні і ми його пам'яті, його сподівань, його мрії про справжню українську Україну. Зі святом! Будьмо!
avatar