реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Вселенський Патріарх не їде до Московського

Взагалі-то, було би краще, якби Вселенський Патріарх Варфоломій I приїхав до Києва на святкування 1025-річчя Хрещення Руси- України: тоді б у центрі телекартинок був би саме він, а не московський патріарх Кіріл (Гундяєв) з Путіним. Пригадайте як блідо виглядав на фоні молитвенного Вселенського патріарха московський глава церкви Алєксій II, коли святкувалося 1020-річчя хрещення Русі.... Але константинопольський Патріарх прийняв рішення не летіти в Україну, щоб не підсилювати московську пропаганду.

Також відмовився приїздити Антіохійський Патріарх. Він присилає свого представника -- митрополита ...Мексики. Дуже поважно!

Нагадаю, що в православному світі першими по честі є константинопольський, єрусалимський, антіохійський та олександрійський патріархи.

Швидше всього, повним міфом виявиться московська заява про приїзд до святкувань спільних з Кірілом шістьох православних патріархів -- як правило, церкви грецької традиції уважно прислухаються до рішень першого серед рівних, константинопольського патріарха. Вони пришлють малозначних представників, не уповноважених до жодних серйозних заяв, а тим паче -- переговорів.

А нам слід тримати в умі абсолютно правильну заяву Патріарха Київського і всієї України -Руси Філарета про те, що Москва не є Руссю, а тим паче -- центром православія.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Філарет, Україна -Росія, Варфоломій, 1025-річчя


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Чомусь не згадують, що запровадженню князем Володимиром у 988 році православія у Києві передувала діяльність братів Кирила (827-869) і Мефодія (815-885), які на основі діалекту моравських(західних) слов"ян розпочали переклад текстів грекомовної Біблії на більш менш зрозумілу для місцевих племен мову. Це дуже різнило Візантію і Рим, який використовував тексти Писання на латині.
До цього варто додати, що і варяги літописного Рюріка були, можливо, теж за походженням у своїй більшості західними слов"янами. Тож їм також були зрозумілі адаптовані Кирилом і Мефодієм христіанські тексти і вони скористатилися цим для посилення своєї влади.
Отже, хрещення Руси-України було підготовлене словом - мовою.
На жаль, багатьом сучасним українцям "всьоравно і какаяразніца" на якій мові буде збудована їх державність.
avatar