реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Владу винесуть на вилах темними вечорами

Не лише до масових протестів невдоволених сіверян і псування електроприладів, а й навіть до техногенної катастрофи можуть призвести аварійні відключення електрики на Чернігівщині.

Окрім того, якщо ситуацію найближчим часом не вирішити, є реальна загроза виходу із строю усієї тепломережі області.

Про електроенергетичний колапс та шляхи його вирішення говорили сьогодні на екстреній нараді у обласній раді.

Дозволити не можна відключати

Під час свого виступу голова обласної ради Микола Звєрєв зауважив, що першочергове завдання влади і енергетиків Сіверського краю – це термінова розробка списків підприємств і об’єктів соціальної інфраструктури, яких не можна знеструмлювати.

За його словами, з вимогою якомога швидше вирішити в області проблему «темних вечорів» вже звернулося близько двох сотень сіверян.

Микола Звєрєв припустив, що у разі зволікання може бути соціальний вибух і владу «винесуть» на вилах.

Також Микола Звєрєв звинуватив енергетиків області у непрофесіоналізмі. Здалося, ще трохи – і з вуст очільника області в адресу керівників енергогенеруючих підприємств Чернігівщини щлетять слова, як кажуть, "не для преси".

Наостанок Микола Звєрєв зауважив: «Шкода, що більшість цих підприємств приватні, якби це були комунальні, ми б знали, що з ними зробити».

Медичний апокаліпсис: хірурги оперують з ліхтариками.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Валерій Зуб розповів, що лікарні взагалі не можна відключати від електрики.

Адже вже були випадки, коли хірурги під час операції змушені були підсвічувати ліхтариками. Окрім того, внаслідок відключень на Чернігівщині вже згоріло кілька дороговартісних медичних апаратів. Також він розповів, що далеко не всі лікарні області мають генератори. Але навіть тими генераторами проблему вирішити не вийде.

Адже їх потужності вистачає лише на найнеобхідніше: зв'язок, живлення важливих апаратів, підтримання струму у 1-2 операційних кімнатах.

Біда не приходить одна

За словами депутата обласної ради Арсена Дідура, відключення електрики можуть призвести навіть до техногенної катастрофи. Наприклад, фермерське господарство «Земля і воля» Бобровицього району має термінал для зберігання безводного аміаку.
Відтак, стихійні аварійні відключення можуть призвести до надзвичайної ситуації – є ризик потрапляння 3600 тонн хімії в навколишнє середовище. Також Арсен Дідур обурився тим, що в районних центрах знеструмлюють житлові квартали, а райдержадміністрації – ні, немов, мають якусь індульгенцію.

Боялися газового «пшику», а трапився електричний

Голова постійної комісії обласної ради з питань зв’язку, транспорту і енергетики Михайло Мальований зауважив, що Україна зараз на грані електроенергетичного колапсу. Треба терміново вирішувати проблему.

Він також припускає масові протести. Адже виходить, що людей обдурили. Спочатку трубили про газовий дефіцит. Люди перейшли на електрику.

А тепер маємо – газ є, а електрику відключають. За його словами, велосипед тут винаходити не потрібно. Подібна ситуація у 2000 році була у Молдові. Ця країна пішла шляхом імпорту електрики з інших країн. До речі, тоді Молдові продавала свою електрику і Україна.

Петро СИЧ Високий вал



Теги:реформи Яценюка, Микола Звєрєв, Чернігівська обласна рада, відключення електрики


Читайте також



Коментарі (0)
avatar