реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

У Мені офіційно стартував проект на півмільйона євро

Менська міська рада 21 травня презентувала проект «Модернізація вуличного освітлення міста Мена», який підтримав Європейський Союз в рамках Угоди Мерів та Демонстраційних Проектів у Східному Партнерстві. Місто отримає на реконструкцію ліхтарів 500 тисяч євро фінансової допомоги.

Порадіти успіху колег приїхали міські та селищні голови Чернігівщини, голова обласної ради Микола Звєрєв, керівники та представники обласних установ. І не тільки порадіти, але й запозичити досвід залучення коштів для розвитку населених пунктів. Адже наразі на Чернігівщині тільки Мена змогла домогтися підтримки Євросоюзу.

Практичні поради та цікаву інформацію привезли до Мени ключовий експерт команди підтримки СУДеП Анатолій Копець та експерт офісу «Угода Мерів – Схід» Дмитро Лесків.

Гостей вітали Менський міський голова Федір Фесюн, голова Менської районної ради Володимир Невжинський та керівник Менської райдержадміністрації Олександр Мисник.

– Чернігівщина наразі має три пріоритети розвитку, – зазначив під час виступу голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв. – Перше – це реформа місцевого самоврядування, без якої подальший поступ не можливий. Друге – зміцнення обороноздатності і безпеки, бо область прикордонна, межує з державою-агресором. І третє – енергоефективність, скорочення споживання енергоносіїв, а натомість запровадження відновлюваних енергоресурсів. Саме на це спрямований проект, який реалізуватиме Мена.

Думку голови облради підтримав ключовий експерт команди підтримки СУДеП Анатолій Копець, який детально розповів, як можна приєднатися до Угоди Мерів, розробити План дій сталого енергетичного розвитку та залучити до його реалізації кошти Євросоюзу. Саме команда підтримки СУДеП супроводжує і надає всебічну допомогу у реалізації проектів.

– Не вірте тому, хто каже, що нема коштів на розвиток міст, сіл, селищ, – зазначив Анатолій Копець. – Кошти є, але більшість мерів просто не вміють і не знають, як ці гроші залучити на користь громаді.

Про шлях Мени до успіху розповів заступник міського голови Юрій Стальниченко – від підписання у травня 2013 року у Брюсселі Угоди Мерів до розробки проекту «Модернізація вуличного освітлення міста Мена». Він зазначив, що протягом двох років заплановано замінити 1400 світильників системи вуличного освітлення на сучасні енергоефективні, оновити електричні мережі та щитові з електроавтоматикою. За словами Юрія Стальниченка, це дозволить майже втричі скоротити витрати міського бюджету на вуличне освітлення. І, звісно ж, стане суттєвим кроком у сталому енергетичному розвитку міста.

Наразі Мена готує нові ідеї та проекти для вирішення найнагальніших проблем громади.



Теги:європейські проекти, мена, Микола Звєрєв, вуличне освітлення, Чернігівська обласна рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar