реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Виживаємо у спеку із ... зеленим чаєм та грілкою!

До екватора начебто далеко, але спека вже починає дошкуляти. Що робити, щоб не дуже від неї страждати?

Добрий друг -- термос

Чи замислювалися ви коли-небудь, чому багато жителів спекотних країн вбираються в теплі халати, накривають голови щільними хустками або закутують у паранджу? Саме так вони і рятуються від літньої спеки.
Виявляється, теплий одяг є своєрідним термосом і діє охолоджуюче. Під щільним покривом тіло сильно потіє, і краплі поту охолоджують його, а одяг не дає можливість спеці проникнути до тіла.
Одяг слід носити світлий і просторий, який не перетискає судини. Уникати вузької одежі та синтетики, що погано вбирає вологу й не пропускає повітря. Краще обрати льняні й бавовняні речі. Обов’язково захищати голову від сонця. Якщо доводиться, наприклад, торгувати у спеку, варто мочити сорочку або простирадло, класти його на плечі й голову. Користуватися кремами й спреями з ультрафіолетовими фільтрами, щоб уникнути опіків шкіри.

Для нас, європейців оптимальним варіантом може стати бавовняний або лляний просторий одяг світлих кольорів. Він чудово вбирає піт і добре вентилюється.

Порятунок несе… гарячий чай

Ще одна, здавалося б, безглузда звичка населення жарких країн - пити гарячий чай у будь-який час року, а особливо в літню пору. Ми традиційно вживаємо цей напій взимку, щоб зігрітися. А ось в Азії переконані, що чай дає зворотний ефект. У спеку кров гусне, і її треба "розбавляти", а чай - ідеальне і найдоступніший для цього засіб.
Під час спекти потрібно багато пити. Мінімум для підтримання нормального водного балансу в організмі становить 1,5 літра при середній температурі повітря 21 градус, 1,9 літра – при температурі 26 градусів і 3 літри – при температурі 32 градуси. У ці літри входять вода, соки, супи, „прихована” рідина фруктів та овочів. Вода надходить у наш організм не тільки ззовні, але й утворюється під час перетравлювання їжі.

А от про прохолодне пиво лікарі рекомендують забути до осені. Пиво збільшує щільність крові, змушує наше серце битися частіше, підвищує артеріальний тиск. Все це може спровокувати навіть гіпертонічний криз. До того ж пиво, як і будь-який спиртний напій, має властивість затримувати рідину в організмі і робить спек нестерпною.
До переліку заборонених влітку напоїв потрапили гранатовий і темний виноградний соки, які також впливають на щільність крові. Набагато корисніше пити охолоджені соки з кислуватим смаком. Світлий виноградний, апельсиновий, грейпфрутовий підійдуть в літню пору ідеально.

З кондиціонером -- обережно
Багато хто в спеку рятується за допомогою кондиціонерів. Це корисний винахід людства, але, як і будь-яким іншим побутовим приладом, користуватися ним потрібно обережно.

Занадто холодне повітря в квартирі або офісі, коли на вулиці спека, може викликати елементарну застуду і, що ще гірше, ревматичні болі в переохолоджених м'язах, особливо шийного відділу. Тому, якщо на вулиці навіть плюс сорок, температура в приміщенні або машині не повинна бути нижче найбільш комфортною для людини, тобто +21 градус .
Що їсти у спеку?
Їжа в спеку повинна бути легкою. М'ясо постарайтеся замінити вареною рибою, а гарнір - свіжими овочами.

Відмовтеся від їжі і перед сном, інакше будете потіти і мучитися всю ніч.

Як спати?

Полегшити страждання в задушливу безвітряну ніч, виявляється, теж можливо. Не треба вкриватися вологими простирадлами, як це роблять деякі люди. Краще мокре простирадло повісити на вікно. Перед сном бажано провітрити приміщення, а самому прийняти прохолодний душ.

Якщо ж і це не допомагає, можете скористатися ... грілкою. Наповніть її водою і покладіть у морозильну камеру. Вночі покладіть грілку з льодом на ліжко - це допоможе знизити температуру в спальному приміщенні на два-три градуси!
Тому запасайтесь грілками, чаєм та рибою і зустрічайте спеку у всеозброєнні.

Людям похилого віку й сердечникам у спеку не можна виходити на сонце. Будь-які фізичні навантаження відкласти на вечір чи ранок. Завжди мати при собі медикаменти від тиску — валокордин, нітрогліцерин, валідол. Мати під рукою телефон, щоб у разі потреби викликати допомогу. Час від часу корисно ополіскувати руки прохолодною водою.

Дітям до 6 років можна бути на вулиці до десятої-одинадцятої ранку. Увечері — після 16.00. Педіатри радять: на річці дітям можна бути не більш як 2 год. Не забувайте давати малечі пити багато звичайної, не холодної води.

Коли сонячний або тепловий удар стався, постраждалого слід внести у прохолодне приміщення, розстебнути одяг біля горла, прибрати все із шиї, щоб людина могла вільно дихати. Лоб протерти холодною водою. Людину не можна садовити, краще покласти. Обов’язково підняти руки й ноги, щоб підсилити притік крові до життєво важливих органів. Тоді тиск підвищиться. Дають нітрогліцерин або валокордин.

Сонячний і тепловий удар мало чим відрізняються. Мають подібні симптоми — слабкий пульс, відсутня реакція, плутана мова, нудота. Це стається через різке зниження артеріального тиску.

Як пережити спеку гіпертоникам
Ці люди першими відчувають прихід спеки. Незважаючи на те що влітку є можливості покупатися у водоймищі та по засмагати на сонці, такі люди повинні всі ці процедури робити з урахуванням свого діагнозу. Є низка необхідних умов, яких має дотримуватися кожен, хто страждає від високого артеріального тиску Якщо здорова людина без шкоди для себе здатна приділити максимум уваги улюбленій «фазенді», го гіпертоніки не мають права бездумно ставитися до своєї хвороби.
Їм не показані прямі сонячні промені, вони можуть спричинити погіршення самопочуття. Тому на городі працюйте або вранці, або ж перед заходом сонця. Удень краще відпочити.
Позиція вниз головою під час полоття може призвести до сильного притоку крові до голови, а це небезпека інсульту. Пам'ятайте про це.
Не намагайтеся за один день виконати максимум садово-городніх робіт, тим більше пов'язаних з підняттям важкого.
Не варто паритися в лазні, коли денна температура досягає 35-40°С, цим тільки ускладните свій стан.
Важлива умова для гіпертоніків — регулярний і своєчасний прийом ліків, без яких якість життя може різко погіршитися.
Починати чудовий літній день необхідно з вимірювання тиску. Показники тонометра допоможуть вам не переборщити з дозою ліків. А якщо тиск у нормі, то можна прийняти ліки для профілактики. Завершувати день так само варто вимірюванням тиску.
Спробуйте контрастний душ. Він чудово піднімає настрій і тренує судини. Починати водні процедури можна з обливання рук та ніг, а згодом перейти і на все тіло.

Сонячні ванни, попри можливі заборони потрібні гіпертонікам, як і решті людей Сонце сприяє виробленню в нашому організмі вітаміну D, який, у свою чергу, допомагає нормальному обміну речовин і підтримує гарний стан судин. Однак хворі на гіпертонію повинні пам'ятати, що засмагати їм краще в затінку розлогих дерев у першій половині дня (до 11.00) і після 16.00 у тому ж затінку. А якщо ви зібралися до моря, то відпочивайте в затінку тенту або великої парасольки — це саме те, що вам необхідно.
Літній одяг бажано вибирати такий, що не стискає тіло, зі світлих натуральних тканин. Було б чудово придбати лляний комплект, адже така тканина в будь-яку спеку здатна знижувати температуру тіла на декілька градусів. Головний убір потрібен повсякденно. Вибирайте його залежно від ваших уподобань: бейсболка, кепка чи бриль. Головне — прикрити голову.
Рух — це життя. Ця фраза не потребує доказів, але для гіпертоніків її можна доповнити: життя — це рух без надмірних навантажень. Неспішна хода, плавання у природних водоймищах і для задоволення помірне навантаження на улюблених грядках. Ось такий рух принесе вам здоров'я і гарний настрій.

У літню спеку не рекомендується вживати дуже солону їжу — це викликає сильну спрагу й створює надлишкове навантаження на серцево-судинну систему.

Слід виключити з меню тваринні жири — сало, яловичий жир, сметану — та перейти на нежирний кефір і рослинну олію. Покращать самопочуття і помідори (у великій кількості). Лікопен, який міститься в них, позитивно діє на судини, попереджає рак та сприяє розщепленню жирів.




Теги:зелений чай, гіпертоніки, як витримати спеку, спека


Читайте також



Коментарі (0)
avatar