реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Вихваляла кацапську агресію...

Прилуцький міськрайонний суд присудив 5 років позбавлення волі 60-річній прилучанці Домініці Кіреєвій, яка на своїй сторінці в соцмережах поширювала матеріали з виправдовуванням ро­сійської агресії та вихва­лянням бойовиків так зва­ної “ДНР”. Три роки то­му жінка вже попадалася на аналогічних діях, відбула строк умовно.

Домініка Кіреєва – уроджен­ка молдовського міста Фалешти. В Україну переїхала в 1981-му. Вдова.

Жінка поширювала проросійські матеріали у своєму профілі в “Однокласниках” (російській соцмережі, яка блокується україн­ськими інтернет-провайдерами).

Уперше правоохоронці зацікави­лися Кіреєвою у 2019-му, коли дізналися, що на її сторінці розмі­щено два відверто проросійських дописи: жінка побачила їх в російських групах комуністичної спрямова­ності і поставила лайки. За алго­ритмом соцмережі всі вподобані дописи автоматично розміщують­ся на сторінці користувача. Так дописи з’явилися на сторін­ці Домініки і всі її друзі (у спис­ку близько 200 чоловік) їх побачили.

У першому виправдову­валася “законність” псевдовиборів у так званих “ДНР ” та “ЛНР ”, а в другому говорилося, що не Росія, а Україна влаштувала провокацію з кораблями в Керченській прото­ці і навмисно ввела воєнний стан у прикордонних областях, а також у тексті були заклики до пова­лення української влади задля “світлого майбутнього”. Кіреєву судили у 2020-му році – за ч. 2 ст. ст.109 ККУ (публічні заклики до повалення конституційного ладу). Її могли засудити до трьох років позбавлен­ня волі, але на перший раз суд­дя пожалів жінку – дав рік з іспи­товим строком.

Як тільки цей термін минув, Домініка знову активізувалася в мережі. Зокрема взялася підписувати онлайн-петиції до Президента України.

В одній із них пропонувалося до­биватися від США компенсацій за нібито “створення і поширення коронавірусу”, а також вимагати “за­криття влаштованих у світі біолабораторій, особливо на території України”. В інших петиціях главу нашої держави закликали добровільно подати у відставку, повернути ста­рі тарифи на газ тощо. Втім жодна із петицій не забрала і сотні голосів (при мінімально необхідних для розгляду 25 тисячах).

У квітні-травні 2022 року на сторінці Кіреєвої в “Од­нокласниках” з’явилося кілька відеозаписів, у яких схвалювало­ся вторгнення РФ, окупа­ція українських земель і дії те­рористів із так званої “ДНР ”. Усе, як і минулого ра­зу. Пенсіонерка ставила вподобайки в проросійських групах і допи­си автоматично розміщувалися на її сторінці. Слідчі відкрили кримі­нальне провадження 29 березня цього року, а вже за два тижні об­винувальний акт передали до суду. Цього разу Кіреєвій інкримінували частини 2 і 3 статті 436-2 ККУ, яка стосується глорифікації (прославляння та виправдовування російської агресії). Стаття відносно нова, бо запровадили її лише ми­нулого року.

За сукупністю Кіреєвій загрожувало від 5 до 8 років тюрми (з конфіскацією майна або без такого).

На суді вона визнала свою вину, розкаялася. Сказала, що нібито перебувала під впливом різних політичних шоу, але тепер повністю на боці України.

Зважаючи на вік обвинуваче­ної та її каяття, суд обрав пенсіо­нерці мінімальне покарання – 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Присудити менше (в окремих випадках Кримінальний кодекс це дозволяє) або замінити покарання іспитовим строком суд­дя не наважився.

“Я вже готую апеляцію, подаватимемо її обов’язково. 3 процесуальної точки зору в нас претензій немає. Втім, враховуючи поважний вік моєї підзахисної, а також той факт, що вона непублічна особа і її дії жодних наслідків не мали (та й не могли мати), я вважаю таке покарання занадто суворим”, коментує адвокат Кіреєвої Олександр Басенко.

Запобіжного заходу суд пенсі­онерці не обирав. Тож принаймні до винесення вердикту Чернігів­ським апеляційним судом вона залишатиметься на волі, далі – все буде залежати від вироку.

Прилуки клуб



Теги:Прилуки, колаборанти, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar