реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Війна і мистецтво

Ви звертали увагу, скільки мистецтва виринуло у часи бойових дій? Скільки людей пишуть вірші, складають пісні, малюють картини, співають, танцюють, шуткують.... ?

Чи притаманно це людям, які воюють? Чи притаманно це воїнам? Ні. Митець має займатись мистецтвом, а воїн має воювати. Тобто чудовий митець не може одночасно бути найкращим воїном. а вправний воїн не має писати пісні світового рівня.

Але ж... ми бачимо, що все не так. І мистецтво з військовою справою поєднується у шаленій кількості прикладів.
Чому?

Бо для нас, для українців, військова справа не є ремеслом чи покликанням. Ми не воїни за своєю ментальністю, як дехто зараз намагається переконувати всіх навколо.Наш світогляд складений таким чином, що ми вміємо і прагнемо захищатись, а не нападати. А воїни якраз вміють нападати, а захист на другому плані.

Тому й виходить, що війна для українця - це щось тимчасове, не варте, щоб на це витрачати життя, не головне. Тому й виходить, що воюють митці, музики, поети, танцюристи, співаки, письменники. Воюють і співають, малюють, танцюють, тобто одночасно з війною займаються своєю улюбленою справою.

Українці - нація митців, а не воїнів. Але так склалось, що українці вимушені воювати з ворогом, який постійно на них суне. Тож і виробилось таке ставлення до війни, як до чогось другорядного, хоч і обов'язкового.
Але... митці мають займатись мистецтвом, а не витрачати свої здібності на вигадування нових методів нищення ворогів.

Та реальність інша.
Тому й не можуть збагнути в усьому світі, звідки в українців така винахідливість у війні, використанні зброї, веденні бойових дій, створенні пасток, маскуванні, розвідці і т.п. Та все ж просто, як день. Митці воюють і вигадують все це щодня, щохвилини, щомиті. Як зараз кажуть - креативність митця може перевершити лише інший митець. Але ж у ворогів митців у війську нема.

Для нас це буденність і звичний стан речей, а для всього світу щось неймовірне.

Тож цінуйте митців. На війні, у цивільному житті, у побуті, у бізнесі, скрізь. Бо вони і є тим непереможним арсеналом, яким володіє Україна і який рятує Україну вже багато століть поспіль.

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:широка війна, український менталітет, Анатолій Яровед


Читайте також



Коментарі (0)
avatar