реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Відповідь влади на звернення 2000 чернігівців щодо підвищення тарифів на проїзд

20 квітня 2011 року на ім’я міського голови Олександра Соколова було направлено колективне звернення, де дві тисячі чернігівців виклали свої пропозиції яким чином можна уникнути підвищення вартості проїзду у міському пасажирському транспорті. Та, на жаль, у відповідь ми отримали листа, більше схожого на відписку, яка загалом просто відкидає всі альтернативні пропозиції громадськості. Розглянувши відповідь міської ради, можна зазначити наступне:

Регуляторний акт, розміщений на сайті міськради, не розглядає якісні альтернативи щодо підвищення тарифів і відповідно не зберігає баланс інтересів перевізників і жителів міста в сторону перевізників. Чим порушує ст. 4 закону України про засади регуляторної політики. Та враховуючи ст. 10 З-ну України «Про автомобільний транспорт», тарифна політика має забезпечувати стабільність, прозорість та прогнозованість тарифів, чого наразі немає.

У пропозиції про конкурс йшлося про можливість розторгнення договору з перевізником у випадку не бажання перевізника надавати послуги відповідно обумовлених в договорі тарифів на перевезення. Але для цього має бути БАЖАННЯ відстоювати нині діючий тариф в інтересах жителів міста.

Пункт 4 ст. 23 Господарського кодексу України забороняє незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб’єктів господарювання. Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту затверджена наказом Міністерства транспорту та зв’язку України №1175 від 17.11.2009 п. 2.20 дає нам формулу розрахунку тарифу на проїзд, де зокрема фігурує величина Q – запланований річний обсяг перевезень пасажирів, який обґрунтовується Перевізником або встановлюється за результатами обстеження пасажиропотоків. Отже орган місцевого самоврядування має право обстежувати пасажиропотоки і самостійно визначати рентабельність того чи іншого маршруту, а не опиратись на цифри Перевізників.

Отже законодавець дає органам місцевого самоврядування достатньо інструментів для захисту інтересів їх виборців, але ключовою в даному випадку є мотивація влади підвищувати чи не підвищувати тариф.

Ігор Андрійченко
Голова Чернігівського обласного осередку
ВМГО «Демократичний Альянс»




Теги:перевезення, тарифи, Чернігівська міська рада, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar