реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Виборча комісія 207 округу: хаос та порушення

У день підрахунку голосів в окружній виборчій комісії по 207 округу шум і тиснява. Працювати в таких умовах складно як членам комісії, так і спостерігачам. А ось робити порушення і вносити «потрібні» дані в протоколи голосувань, схоже що легко. Приїхавши в ОВК, журналісти газети "УДАР" відразу ж помітили і зафіксували на камеру кілька кричущих випадків порушень.
Зокрема, зафіксували на відео, як член дільничної виборчої комісії з Городнянського району заповнює уточнений протокол прямо в ОВК на підвіконні на пустому бланку з підписами. Згідно з законом, уточнений протокол заповнюється в присутності голови комісії, заступника, секретаря.

- Що ви пишете? - запитуємо в нього. У відповідь – мовчання.
- Що ви пишете, уточнений протокол?
- Так.
- А де підписи всіх членів комісії?

Чоловік розгублено показує на документі:
- Ось.

З відео, що зняли журналісти, чітко видно, що документ до кінця не заповнений, у порожні строчки чоловік вписує назви партій і показники. А підписи вже стоять – це грубе порушення законодавства про вибори.
- І ви оце самі заповнюєте цей протокол?
- Я член комісії.
- А де голова комісії, де заступник, де секретар? Який номер комісії?
- 193.
- Це який район?
- Городнянський, - сказав він, продовжуючи заповнювати документ. Зрозуміло, що за таких умов, член комісії №193 Городнянського району міг поставити будь-які цифри в протокол, і подати потім в ОВК.

Юристи партії «УДАР» наразі оформлюють звернення в прокуратуру за фактом порушення.
Однак скільки таких порушень відбулося за день підрахунку голосів – не відомо, адже спостерігачі від партій знаходяться на другому поверсі – там, де рахують голоси.

Цьогоріч окружна виборча комісія розташована в приміщенні військкомату. Двоповерхова будівля замала для того, щоб вмістити членів виборчих дільниць з усього округу – а це представники населених пунктів з семи районів. У результаті - тиснява та шум. За дотриманням порядку стежить наряд міліції – його викликали ще зранку, коли почалася паніка. Спостерігачі від партій сидять на другому поверсі, де засідає комісія. На першому ж поверсі очікують на свою чергу члени ДВК. Саме там журналісти «УДАРу» помітили порушення, описане вище.

- У нас дуже складна ситуація виникла через те, що людей багато зібралося, і ми фізично не могли їх швидко прийняти. Немає місця, де чекати людям, на вулиці холодно, почали з’їжджатися всі вночі. Уявіть собі, з’їхалося по декілька членів виборчих дільниць з коробками бюлетенів з усього виборчого округу – а це сім районів області, - розповідає Олена Фурман, член ОВК 207 виборчого округу. - Вийшло, що приміщення не пристосоване для такої кількості людей. У нас в Корюківці і немає такого приміщення, де можна було б розмістити всіх, щоб не було такої тисняви. Будинок культури на ремонті. Минулого разу ОВК знаходилась в іншому райцентрі, були межі округів інші – тоді було 5 районів в окрузі, а тепер сім.

- Тут ніби спеціально все підлаштували. Забагато шуму, спостерігачам важко почути цифри, які називають. Дівчинку посадили на протоколи, вона читає так швидко, що стенографувати за нею не можливо. – Говорить уповноважена особа партії «УДАР» Анна Авдієвська.

Схоже на те, що створена владою організація підрахунку голосів забезпечує всі умови для того, щоб можна було в ручному режимі керувати результатами виборів.

Прес-служба обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка»



Теги:Городнянський район, порушення закону, удар, округ 207


Читайте також



Коментарі (0)
avatar