реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Верховна Рада у вишиванках

Верховна Рада України сьомого скликання провела всього одну бліц-сесію, 5 пленарних засідань, на яких, в основному, ділила посади, а законотворча робота була близькою до нуля. Далі були аж 25-денні канікули, до яких додалося ще два тижні бездіяльності. У визначений день 5 лютого друга сесія парламенту так і не розпочалася: опозиція заблокувала трибуну і президію Ради.

Вимога одна-єдина: забезпечити особисте голосування кожного депутата. Здавалося б., що тут нового, це пряма норма Конституції. Але ж опозиція зазіхнула на голосування чужими картками, яке роками відбувалося в Раді.

Рішучість опозиції можна зрозуміти. Вона прогнозовано, через наявність у регіоналів разом з комуністами і позафракційними, солідної більшості голосів, програла всі кадрові призначення — від спікера і прем’єра до голови Нацбанку і керівників ключових парламентських комітетів. Тому блокування з вимогою покінчити з «кнопкодавством» дає вагомий шанс на політичний реванш. Є й прямі цілі цієї вимоги: у регіоналів може при голосуваннях часом не вистачати голосів, бо чимало бізнесменів-депутатів звикли місяцями не з`являтися в Раді.

Другий аспект —в цій строкатій Раді, як і прогнозувалося, чимало «хитких» депутатів, найперше — серед мажоритарників. Якщо регіонали-«піаністи» не зможуть голосувати їхніми картками, хтозна, як поведуть себе ці «хисткі», особливо з наближенням президентських виборів.

Ситуація зайшла в глухий кут. І вже чуються голоси, що треба від 5 лютого почати відлік 30-денного терміну, в який Рада не змогла почати роботу, а відтак президент отримає право її розпустити. Вже і влада. і особливо опозиція поговорюють про дострокові парламентські вибори. Причому, регіонали бажали б змінити закон в бік чисто мажоритарних виборів, опозиція навпаки — повернутися до чисто пропорційної системи. Резони обох сторін очевидні, враховуючи, що на цих виборах пропорційну їх частину виграла саме опозиція.

Не варто скидати з терезів і зовнішній фактор. Адже ми на порозі давно очікуваного саміту Україна —ЄС. Як же зустрічати його з паралізованим парламентом? А в опозиції тут всі козирі, адже в Європі давно дивуються «кнопкодавству» у нашому парламенті.
Х х х

У вівторок, 19 лютого, друга сесія парламенту знову не відкрилася: опозиція і далі продовжувала блокування. Цікаво, що в цей день багато депутатів від опозиції прийшли в Раду у вишиванках. Такою була їх відповідь на заяву одного з непримиренних депутатів-регіоналів Михайла Чечетова про те, що у вишиванках у парламент приходити не можна.

Петро АНТОНЕНКО.

Проти вишиванок як форми одягу депутатів несподівано виступив народний депутат (ОО "Батьківщина"), лідер невідомої в райцентрах України партії Анатолій Гриценко. Мовялв, це неповага до парламенту.

А шкода -- непогані надії подавав колись цей політик. Проте совєтська вроджена риса у ньому постійно випирає. Ще з того часу було помітно, як він на передачі провокатора Шустєра волав проти лозунгу "Україна -- для українців". Хотілося запитати: шановний полковнику, якщо Україна -- не для українців, то для кого?

А запитати, схоже, там, у здегенерованих верхах, нікому...



Теги:Петро Антоненко, Гриценко, Верховна Рада, вишиванки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar