реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Парламент: бійки є, законів поки що нема

Верховна Рада України, продемонструвавши у перші два дні своєї роботи начебто бурхливий характер, далі виявила дивну неспішність. Зібралася Рада лише через півтора місяця після виборів — 12 грудня. Встигли лише прийняти присягу та опозиція поштовхалася з першими тушками — батьком і сином Табаловими. Другий день нової Ради запам’ятався бійкою біля трибуни та в президії, коли опозиція вимагала покінчити з ганебним кнопкодавством і добивалася особистого голосування кожного. А ще тим, що свободівці спиляли шмат металевого паркану біля Ради.
Наступне пленарне засідання 18 грудня тривало заледве півгодини. Розглядати було нічого, окрім плану роботи першої сесії. Його й затвердили. Запланували ще…аж одне засідання на грудень і кілька на січень. І на цьому перша сесія Верховної Ради буде завершена. “Порожнім” день 18 грудня виявився тому, що не поділили парламентські комітети. Їхнє затвердження відклали чомусь аж на цілий тиждень.

25 грудня Рада зібралася, правда, лише на годину, тоді й поділили комітети. І розійшлися більш як на два тижні. Але навіть і після Новоріччя, ні 8, ні 9 січня Рада не засідала, працювали в комітетах. Ось такі темпи…
Затримка з формуванням комітетів, без яких неможливий розгляд законопроектів, не випадкова. Фракція регіоналів, яка разом з комуністами й позафракційними має стабільну більшість, вирішила й далі “консолідовувати” владу. Регіонали, всупереч усталеній практиці, відмовилися дати керівництво важливими комітетами опозиції.

Врешті, Верховна Рада ухвалила постанову про персональний склад комітетів парламенту: їхніх голів, заступників, секретарів, членів. За це рішення проголосували 339 депутатів, і опозиційні фракції також. Іншого виходу не було, бо все це узгоджено в довгих перемовинах. Отже, про деякі комітети.

Комітет з питань бюджету очолив регіонал Євген Геллєр. У цей престижний комітет увійшли 35 депутатів, серед них — Олександр Волков, Нестор Шуфрич, Андрій Деркач, Андрій Іллєнко, Олег Медуниця.

Комітет з питань верховенства права та правосуддя очолив регіонал Сергій Ківалов. Що ж, право і правосуддя в надійних руках одного з головних фальсифікаторів президентських виборів 2004 року. В цьому ж комітеті опинився і його співавтор з одіозного мовного закону Вадим Колесніченко.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією очолив представник УДАРу Віктор Чумак. Його перший заступник — Геннадій Москаль, членом комітету став Анатолій Гриценко (обидва від “Батьківщини”).

У Комітеті з питань європейської інтеграції на чолі з представником “Батьківщини” Григорієм Немирею — Ірина Геращенко, Віктор Балога, Петро Порошенко, Борис Тарасюк.

Комітет у закордонних справах очолив регіонал Віталій Калюжний, заступники — ударівець Валентин Наливайченко та представниця “Батьківщини” Леся Оробець.

У Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій на чолі з регіоналом Валерієм Омельченком увійшли, зокрема, Сергій Тігіпко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок і син президента Віктор Янукович.

Комітет з питань культури і духовності очолив В’ячеслав Кириленко (“Батьківщина”). Заступниками голови стали регіоналка Інна Богословська та Марія Матіос (УДАР). У комітеті також Таїсія Повалій, Олесь Доній, Олександр Бригинець.

Комітет з питань науки і освіти очолила представниця “Батьківщини” Лілія Гриневич. У цьому ж комітеті працюватимуть свободівка Ірина Фаріон та Андрій Парубій з “Батьківщини”.

Комітет з питань національної безпеки і оборони очолив позафракційний Володимир Литвин. Отже, національною безпекою опікуватиметься той, хто у квітні 2010 року як спікер парламенту, прикрившись парасолькою від граду яєць, протягував ратифікацію Харківських угод. У цьому ж комітеті працюватиме і його вірний соратник Адам Мартинюк.

Комітет з питань податкової та митної політики очолив регіонал Віталій Хомутиннік, автор скандального законопроекту про 15 % побори під час обміну валют населенням.

Комітет з питань свободи слова та інформації очолив представник “Батьківщини” Микола Томенко, недавній віце-спікер, у минулому — голова цього ж Комітету.

Комітет з питань транспорту і зв’язку очолив Борис Колесніков, недавній віце-прем’єр і міністр інфраструктури.
Після скандалу з потягами “Хюндай” йому тільки й залишилося, що очолити цей важливий комітет.
Ще один важливий Комітет Ради — з питань фінансів і банківської діяльності теж очолив регіонал Олександр Риженков.

І нарешті обіцяну опозиції Комісію з питань приватизації очолив комуніст Євген Мармазов.

Що ж, часу для розподілу і “роботи в комітетах” було предостатньо. Час до роботи. А судячи з інформації з парламентських кіл, ні влада, ні опозиція не поспішають з обіцяними перед виборами законопроектами: ні соціального плану, ні політичного, зокрема, щодо скасування депутатської недоторканості, пільг парламентарів. Так само — щодо Харківських угод, одіозного мовного закону, європейської інтеграції держави. А виборці чекають.
Петро АНТОНЕНКО



Теги:Петро Антоненко, Верховна Рада, бійки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar