реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Василь Чепурний про "Круті сходи" з розбитими вікнами і "горшками"

У січні поточного року, під час тривалих новорічних святкувань, однією з головних новин стало велике «Просвітянське» протистояння щодо ситуації з мистецькою галереєю «Круті сходи». Нагадаємо: колишній керівник галереї Тетяна Жогалко звинуватила керівництво обласної «Просвіти» у спробі рейдерського захоплення приміщення та майна. Як її власного, так і народних майстрів, художників.

Від тих подій минуло вже більше двох місяців. Тому редакція газети вирішила дізнатися більше щодо розвитку цієї ситуації. Пропонуємо розмову з керівником обласної «Просвіти» Василем Чепурним. Аби ще раз уточнити, що було, що є і що буде.

Закривати галерею ніхто не збирався

За словами Василя Чепурного, такого рішення ніколи не пропонувалося й не розглядалося. На січневому засіданні правління організації (вже після проведення акції протесту та інформаційних війн в електронних і друкованих засобах масової інформації) було прийняте однозначне рішення: галерея залишається. Тим більше, що деякі митці згодні продовжувати співпрацю й виставляти свої роботи. До речі, галерея повинна працювати під тією ж назвою. Але під новим керівництвом. Та з можливою зміною загальної концепції роботи. Тобто там можуть з’явитись українські книги, експозиції місцевих старожитностей і ще багато цікавого (для гостей міста).

Та для того, щоб це сталося, спочатку потрібно терміново зробити хоча б косметичний ремонт. Адже уповноважена правлінням комісія виявила на другому поверсі фактичне руйнування туалету, вибиті шибки у двох вікнах, купи сміття. Варто сказати, що члени комісії були дуже здивовані таким ставленням колишнього керівника до стану приміщення. Буцімто – ну що тут такого: прорвало трубу! Замініть – і все. Так ні. Трубу просто вирізали й забули про туалет на роки. Крім того, два вікна практично повністю розбиті, і «Просвіта», маючи лічильник тепла на всю будівлю, певно, вже не один рік узимку опалює ще й повітря.

«Хіба таким повинне бути ставлення керівника до галереї (близько ста квадратних метрів) та творів чернігівських митців?» – обурено запитав Василь Чепурний. За його словами, деякі люди просто «присмокталися» до української теми. І просто «доїли» «Просвіту». На доволі великі, як для громадської неприбуткової організації, кошти. Адже Тетяна Жогалко офіційно (письмово) визнала свій борг перед комунальниками (23 тисячі гривень). Варто сказати, що «Просвіта» щомісяця оплачує рахунок за теплопостачання всієї будівлі на суму близько чотирьох тисяч гривень.

Хтось накинув оком на будівлю?

На думку Василя Чепурного, в ситуації навколо галереї є якісь непевні моменти. Якісь недомовки. Адже вже колишній керівник галереї протягом цього часу гальмувала процес передачі майна. За словами пана Василя, спочатку все йшло доволі швидко. Та згодом, із незрозумілих причин, Тетяна Жогалко два тижні взагалі не з’являлася. При цьому написала стільки різноманітних скарг до всіляких поважних органів та осіб (включно з Прем’єр-міністром) про рейдерство, що тепер навіть в обласній адміністрації комусь про щось постійно звітують.

І що цікаво, при цьому пані Тетяна мала час та натхнення для проведення провокацій. То якусь фіктивну комісію від Громадської ради привела з перевіркою діяльності «Просвіти». Зателефонували туди — ніякої комісії ніхто не створював і не направляв. То правоохоронців викликала: її речі кудись вивозять. То заявила в міліцію, що майно їй не віддають. То взагалі, заявила, що чекає – не дочекається проведення звітно-виборної конференції «Просвіти», коли «скинуть» Чепурного. І тоді повернеться до керівництва галереєю.

За словами Василя Чепурного, оскільки пані Тетяна своїми діями показала, що вона або зовсім нас не «бачить» або, якщо й «бачить», то десь дуже далеко — ми, швидше за все, також будемо діяти в такому ж дусі. Причому – найближчим часом. Адже, як розповіли «просвітяни», сама Тетяна Жогалко визнала, що ця тяганина з передачею майна їй дещо остогидла. Але пані Тетяні нібито хтось зателефонував і сказав: не смій поспішати.

Операція «Велика чистка»

Поспілкуватися з керівником «Просвіти» мені довелося у п’ятницю, а вже в суботу комісією товариства з другого поверху будівлі було перевезене все майно приватного підприємця Тетяни Жогалко. До приміщення «Інтермеццо» (вулиця Шевченка, 9), яке орендує організація, очолювана нею. Про що було складено відповідний акт. Про дії комісії були попереджені як органи правопорядку, так і власниця майна.

Це виважене рішення прийняли через те, що Тетяна Жогалко всіляко гальмувала роботу комісії, зволікала з виселенням та поширювала неправдиву інформацію.

На момент написання цього матеріалу якихось дій у відповідь поки що, слава Богу, не відбулося.

Олександр ШИЛО
Хвиля Десни



Теги:народні майстри, Круті сходи, Просвіта, Олександр Шило, Василь Чепурний, Хвиля Десни


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Пане Чепурний! Дайте пояснення ,стосовно роботи "Білої хати" під час виборів, на Прокопенка . Не ігноруйте запитання!!!
avatar
2
Пояснення: з анонімами ніколи не спілкуюся!
avatar