реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

В Білорусі жити краще? Чому ж туди ніхто не їде жити?

Самий страшний взрив мозга для української вати - сказати, що в Білорусі з матеріального боку життя зовсім не мед. За багатьма позиціями - гірше українського. В чомусь, правда, краще. В підсумку - те саме, хай буде такий компроміс.

Часи, коли українців шокували дешеві "білоруські" євроблях і низька комуналка давно минули. Низка різних криз опустила білоруську економіку на землю. Може не всі в курсі, як 2011 року білоруси сиділи на табуретках під обмінними пунктами, коли їхня валюта брикнулася втричі. Потім було ще.

Що ж зараз?

В Україні середня зарплата десь $400, у білорусів - $500. Комуналка приблизно однакова (якщо досі оперувати цим поняттям, бо, направду, в Україні у всіх по-різному).

Автомобільне пальне - трішечки дешевше в Білорусі. Білоруські ціни на автогаз на 14 серпня - 10,36 грн на наші гроші. Це десь копійок на 40 дешевше на літрі, ніж я позавчора заправлявся в Україні. Не істотно, корочше.

При цьому споживчі ціни на харчі та товари ширвжитку - в Україні значно нижчі. Повторю, значно нижчі.

Білоруські ціни наближуються до російських, а там, як добре відомо українцям, дорожче.

При цьому в Білорусі досить високе безробіття. Досить низькі зарплати в працівників соціальної сфери, освіти. Бувають серйозні затримки зарплат.

Але при цьому в Білорусі суттєво вищі від українських пенсії. Ключове слово - пенсії (білоруський міт держиться на пенсіонерах).

Зауважте, скільки б українська вата не тішилася "білоруським чудом", але міграція в сусідню країну мінімальна. Особисто знаю одну сім'ю, яка свідомо туди виїхали (може вже й повернулася). Але знаю щонайменше п'ятьох білорусів, які приїхали в Україну. Це суб'єктивно, ясна річ.

Ніхто в Україні не продає квартири, не переїжджає в Бобруйськ чи Гродно. Навіть наші пенсіонери не їдуть. Так, за столом можуть бла-бла-бла за хорошого Луку. Але ніхто до Лукашенка не поспішає. Щось, очевидно, знають, або здогадуються.

Наші медіа могли б більше писати за реальне життя пересічних білорусів. Тоді б нинішні протести білорусів не видавалися українській ваті надуманими чи штучними.

Сергій ШЕВЧУК



Теги:потьомкінські села, Білорусь, рівень життя в Білорусі, Сергій Шевчук


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
брехня
avatar
3
Все ломанулись на ПМЖ в "процветающую" неньку!!! По результатам огидной рэволюции... Нынче такое процветание готовят на земле РБ. А если серьезно, идет планомерное уничтожение населения Словенских государств и самой государственности. Пример Украина!!!
avatar