реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Успіхи Деснянської громади агітують за децентралізацію

Однією з перших на Чернігівщині об’єдналася Деснянська територіальна громада. За час існування громади всі її жителі переконалися в перевагах об’єднання. Адже вже вдалося зробити чимало, а ще більше – в планах.

Юрій Осташевський – голова Деснянської ОТГ. Він розповів, що свого часу селищна рада новоствореної громади налічувала 9-ть осіб. Але вдалося в короткий термін створити необхідні відділи (земельний, культурний та інші) та підібрати необхідних спеціалістів.

Завдяки отриманим субвенціям, коштам Мінрегіону, фінансуванню від меценатів та власному бюджету за останній рік вдалося реалізувати 7 проектів по освітленню населених пунктів, відремонтувати декілька доріг, замінити покрівлю Деснянської школи, поміняти котли в Тужарській школі, відремонтували будинки культури в селах Лошакова Гута, Короп`є, Морівці та Рудня. У Рудні, окрім цього, ведуться роботи по газифікації села. А ще велися ремонтні класних кімнат та були закуплені 2 комп’ютерні класи, поділився голова.

«Десна — це військове містечко. Завдяки тому, що на території громади офіційно працевлаштовані більше 3 тисяч військових, тобто податки на доходи фізичних осіб надходять до бюджету громади. За рахунок цього акумулюється бюджет. Перевиконання плану в цьому році – 149%. Тільки з ПДФО планувалося отримати 26 млн надходжень, а наразі маємо близько 32 млн грн. Саме ці 5 мільйонів перевиконання були направлені на ремонт дорогу до с. Лошакова Гута», — розказав Юрій Осташевський.

В Деснянській ОТГ починають вести роботи по енергоефективності – у відремонтовані клуби переводять бібліотеки, ФАПи. Таким чином все має компактне розташування, а ще економиться теплозабезпечення.

Почали робити дорогу від Десни до с. Сорогожичі, а це 43 км. Дорогою ходять шкільні автобуси.

Наступного року голова планує продовжити благоустрій громади та ремонтні роботи. Серед основних завдань – продовження ремонтних робіт в Деснянської гімназії, а планах також ремонти сільських клубів. В 2017 році всі села громади будуть об лаштовані вуличним освітленням. Окрім цього, багато уваги дорогам, адже це сполучні шляхи між населеними пунктами громади, по ним курсують шкільні автобуси.

«В Десні 7,5 тисяч населення, а у 9-ти селах, що входять до громади разом близько 1870 осіб. Територія громади велика, однак, кожен житель заслуговує на повагу і людське ставлення», — такої думки притримується пан Юрій.

У громаді вже утворено 2 пожежні команди. Зараз пожежні машини орендуються, але голова вважає, що треба купити власні. У майбутньому буде створене власне комунальне підприємство та пожежне депо.

«Громади, котрі ще будуть об’єднуватися можуть відчути тиск з боку районної влади. Може не всі, але будуть ті громади, котрі зіткнуться і з проблемою розподілу майна, і з особистими конфліктами», — застерігає Юрій Осташевський. Тож треба бути до цього готовими. Але й треба розуміти, що за об’єднаними громадами – майбутнє.

За матеріалами Офісу Реформ при Чернігівському РВ АМУ.



Теги:селище Десна, Козелецький район, ОТГ, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar