реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Андрій Прокопенко: "В громад відібрали субвенцію на інфраструктуру"

Андрій Прокопенко, голова Чернігівської облдержадміністрації (2019-2020) та організатор Форуму громад:

- Процес децентралізації триває, але сьогодні громади мають не припиняти відстоювати свої права, повноваження та можливості для розвитку. Тому органи місцевого самоврядування мають гуртуватися, щоб голос громад було чутно на національному рівні.

За його словами, якщо позицію ОТГ не доносити до столиці, то громади можуть мати втрати у бюджетній та соціально-економічній сфері. Зокрема, в наступному році громади не отримають субвенцію на формування інфраструктури територіальних громад, її не включили до Держбюджету.В попередні роки її розмір складав 2,1 млрд. грн. Основною перевагою цієї субвенції є те, що бюджети територіальних громад отримують ці кошти напряму, безпосередньо з державного бюджету, а перелік проєктів, формують саме виконавчі органи сільських, селищних та міських рад.

Громади багато робили за ці гроші, у Бобровиці змогли відремонтувати дитячий садок, ще десь школи, клуби, адміністративні будівлі та ЦНАПи, закуповували спецтехніку - це були потрібні проекти. На 2021 рік цієї субвенції немає.

Крім того, важливо залишити зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів. В проекті Держбюджету до другого читання зменшується розмір освітньої субвенції, дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров'я тощо.

Є чимало питань, які можуть знизити бюджетну забезпеченість громад, а отже обмежувати розвиток. От чому потрібно, щоб голос громад був почутий на рівні Верховної Ради та Уряду, - підкреслює організатор.

Андрій Прокопенко зауважує: для того і потрібні організації, які дбатимуть про громади. Також Центр корисний своєю ресурсністю - тут готові надавати будь-яку інформацію та знання, необхідні для ефективного функціонування ОТГ. В умовах карантину живі зустрічі замінять на ZOOM-наради, щоб процес отримання знань



Теги:децентралізація, бюджет, Андрій Прокопенко, ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar