реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Прилуках "Свобода" і "Просвіта" взялися ліквідувати прогалини у шкільних знаннях Януковича

3 червня 2010 року Прилуцька міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та Прилуцьке міське об'єднання "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка підготували до стоденки Януковича елементарний словник термінів та рекомендації щодо слововживання аби "гарант Конституції" не потрапляв у повторні конфузи, спричинені безграмотністю.

Як відомо, кожен визначний для Януковича момент "правління" супроводжується конфузами – починаючи від незнання етикету до повної безграмотності. Усе це відбувається з ним із щотижневою регулярністю, включаючи навіть день інавгурації. При цьому помічники Януковича намагаються виправдовувати його нетяму. Прилуччани ж вирішили надіслали листа на адресу Адміністрації Президента України. У цьому посланні міститься короткий словник для Януковича, в якому подані визначення термінів, котрі Янукович самотужки освоїти не зміг.

"Вікторе Федоровичу!

Як показала практика, з українською мовою, географією та культурою Ви дещо не контактуєте. Тому Прилуцьке міське об’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" та Прилуцька міська організація Всеукраїнського об’єднання "Свобода" вирішили ознайомити Вас із деякими термінами, аби вживання їх подальшому не було для Вас проблемним. Сподіваємось на те, що це дуже збагатить Ваш лексикон та ерудицію", - йдеться у листі.

Серед слів, які увійшли до словника, подані географічні назви: Буковина і Буковель, визначення понять "економіка" та "жінка", термінів "геноцид" та "генофонд".

Крім того подані біографічні довідки щодо постатей Ісака Бабеля та української тематики у його творах та німецького очільника робітничого руху Августа Бебеля. Також автори словника дали Януковичу рекомендації щодо слововживання в майбутньому, зазначивши, що флот не дорівнює газопостачанню, а Україна не є Росією.

"Сподіваємось, що ця інформація стане для Вас доступною і корисною, і Ви засвоїте хоча б ці поняття. А також було би Вам не зайве скласти іспити за програмою середньої школи!", - так завершили свого 6-сторінкового листа Прилуцькі осередки ВО "Свобода" та ВУТ "Просвіта".

Наводимо текст листа повністю:

"Як уже показала практика, з українською мовою, географією та культурою Ви дещо не контактуєте. Тому Прилуцьке міське об’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" та Прилуцька міська партійна організація Всеукраїнського об’єднання "Свобода" вирішили познайомити Вас із деякими термінами, аби вживання їх подальшому не було для Вас проблемним. Сподіваємось на те, що це дуже збагатить Ваш лексикон та ерудицію.

Словник термінів

Геноцид ≠ Генофонд

Геноци́д — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими або релігійними мотивами.

До таких дій відносяться:

а) вбивство членів цієї групи;

б) нанесення тяжких тілесних або психічних ушкоджень членам такої групи;

в) навмисне створення членам групи життєвих умов, які розраховані на повне або часткове знищення групи;

г) дії, розраховані на унеможливлення народження дітей в середовищі групи;

ґ) насильницька передача дітей цієї групи іншій групі.

Геноцид — крайня форма дискримінації.

З 1948 геноцид вважається міжнародним злочином, але у обмеженому розумінні (Конвенція, Стаття II). Офіційна політика винищення у Радянському Союзі за класовим чи соціальним походженням (куркулів, офіцерів тощо) була частково винесена за дужки цього означення геноциду. Проте в початковій версії Конвенції (1946 р.) визначення геноциду включало також злочини, здійснені з політичних мотивів, але в подальшому вони були вилучені під тиском Радянського Союзу через побоювання Сталіна перед відповідальністю.

Разом з тим за часів Сталіна щодо українців проводилися цілеспрямовані дії з метою їх повного або часткового знищення (або знешкодження) саме за етнічними (національними) мотивами.

Слово винайдене Рафалом Лемкіним у 1943-му році та походить з грецької γένος (genos — родина, сім'я, плем'я — саме як в "генетика", тощо) та латинської caedere (вбивати — так як в суїцид, екоцид, "пестицид", тощо).

Проте, хоча суть геноциду полягає в умислі злочинців будь-яким способом знищити окремі групи населення чи цілих народів за расовими, національними, політичними аборелігійними мотивами, від інших масових вбивств людей це поняття відрізняє саме наявність зазначених мотивів злочинців, які завжди є хибними, оскільки все людство світу характеризується єдиним видом і єдиним генофондом. Абсолютно всі раси є потенційно рівноцінними, що доведено науковцями. Поточні ознаки "нерівноцінності" рас залежать не від їх біологічних засад, а лише від рівня цивілізаційного і фізичного розвитку, території (ареалу) їх переважного розселення, кліматичних та інших ознак впливу зовнішнього середовища.

Генофонд — поняття з популяційної генетики, що описує сукупність всіх генних варіацій (алелей) певної популяції. Популяція володіє всіма своїми алелями для оптимального пристосування до умов навколишнього середовища.

Якщо до певного гену у всій популяції існує лише один алель, то популяція по відношенню до цього гену називається мономорфною. При наявності декількох різних версій гену в популяції, вона вважається поліморфною. При сильному інбрідінгу часто виникають мономорфні популяції лише з однією версією гену.

Одним із показників обсягу генофонду є ефективна величина популяції, скорочено Ne. У популяції з диплоїдним набором хромосом може бути максимально в два рази більше алелей одного гена, ніж індивідів, тобто Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення. (чисельності популяції). При цьому не враховуються статеві хромосоми. Алелей всієї популяції в ідеальному випадку розподілені по Закону Гарді-Вайнберга.

Великий генофонд з безліччю різних варіантів окремих генів веде до кращого пристосування потомства до мінливого навколишнього середовища. Різноманітність алелейдозволяє пристосуватися до змін значно швидше, якщо відповідні алелі вже є в наявності, ніж якщо вони повинні з'явитися внаслідок мутацій. Тем не менше, в незмінному навколишньому середовищі, менше число алелей може бути більш вигідним, оскільки при великій кількості алелей можуть виникати їх несприятливі комбінації.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Буковина ≠ Буковель

Буковина — історична назва українських етнічних земель, розташованих між середньою течією Дністра та головним Карпатським хребтом у долинах верхньої течії Пруту та Серету. Нині ця територія входить до складу України (Північна Буковина — Чернівецька область) та Румунії (Південна Буковина — обл. Сучава та Ботошани Румунії). Свою назву, яка вперше зустрічається у 1392, Буковина одержала від обширних букових лісів, що покривали значну частину її території.

Букове́ль — український гірськолижний курорт біля підніжжя гори Буковель, неподалік від села Поляниця Яремчанської міської ради, на висоті 900 метрів над рівнем моря, за 30 км від м. Яремче. Найбільший і найсучасніший гірськолижний курорт в Україні.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Бабель ≠ Бебель

Іса́к Еммануї́лович Ба́бель (* 13 липня 1894, Одеса — †27 січня 1940, Москва) — російський письменник.

Друкуватися почав 1916 року. У численних оповіданнях яскраво показав життя Одеси. Автор п'єс "Занепад" (1928), "Мандрівні зірки" (1926), "Марія" (1935). Краща збірка оповідань — "Кінармія" (1926).

Біографія

Народився в Одесі в сім'ї торговця. Початок століття був часом суспільних безладів і масового виходу євреїв з Російської імперії. Сам Бабель вижив під час погрому 1905 року (його заховала християнська сім'я), а його дід Шойл був одним із 300 убитих євреїв.

Вільно володіючи їдишем, російською і французькою мовами, Бабель перші свої твори писав французькою мовою, але вони до нас не дійшли. Перші оповідання російською Бабель опублікував у журналі "Літопис". Потім, за порадою Горького "пішов у люди" і змінив декілька професій.

У грудні 1917 року пішов працювати в ЧК — факт, з якого довго дивувалися його знайомі. У Як боєць більшовицької 1-ї Кінної армії в липні 1920 воював на півночі Тернопільщини, про що за лишив спогади у збірнику оповідань "Кінармія" (1926)[1]. У 1924 в журналах " Леф" і " Червона новина" опублікував низку оповідань, що пізніше склали цикли "Кінармія" і "Одеські оповідання". Бабель зумів майстерно передати російською мовою стилістику літератури, створеної на їдиш (особливо це помітно в "Одеських оповіданнях", де місцями пряма мова його героїв є підрядковим перекладом з їдиш).

Радянська критика тих років, віддаючи належне таланту і значенню творчості Бабеля, указувала на "антипатію справі робітничого класу" і дорікала йому в "натуралізмі і апології стихійного початку і романтизації бандитизму".

В "Одеських оповіданнях" Бабель у романтичному ключі малює життя єврейських карних злочинців початку XX століття, знаходячи в побуті злодіїв, нальотчиків, а також і дрібних торговців екзотичні риси і сильні характери.

У 1928 Бабель опублікував п’єсу "Захід" (поставлена в 2-му МХАТ), в 1935 — п'єсу "Марія". Перу Бабеля належить також декілька сценаріїв. Майстер короткої розповіді, Бабель прагне до лаконізму і точності, поєднуючи в образах своїх персонажів, сюжетних колізіях і описах величезний темперамент із зовнішньою безпристрасністю. Колоритна, переобтяжена метафорами мова його ранніх оповідань надалі змінювалася суворою і стриманою оповідною манерою.

У травні 1939 року Бабель був заарештований за звинуваченням в "антирадянській змовницькій терористичній діяльності" і розстріляний 27 січня 1940 року. 1954 року письменника посмертно реабілітовано.

Творчість Бабеля справила величезний вплив на літераторів так званої "південноросійської школи" (Ілля Ільф, Євген Петров, Юрій Олеша, Валентин Катаєв, Костянтин Паустовський, Михайло Свєтлов, Едуард Багрицький) і здобула широке визнання в Радянському Союзі, його книги перекладено багатьма мовами.

Українська тематика пройшла через всю творчість І.Бабеля, який ніколи не забував своєї "малої" батьківщини, з творчою інтелігенцією якої плідно співпрацював. На початку 20-х років публікувався в одеських журналах. За сценарієм І.Бабеля на Одеській кіностудії були зняті фільми "Сіль"(1925), "Беня Крик" і "Мандрівні зорі"(обидва 1927). Письменник працював над сценарієм фільму "Як гартувалася сталь"(за М.Островським) на замовлення О.Довженка.

А́вгуст Бе́бель (*22 лютого 1840, Кельн — †13 серпня 1913) — видатний діяч німецького і міжнародного робітничого руху. Один з засновників і керівників німецької соціал-демократичної партії і 2-го Інтернаціоналу.

Народився у місті Кельні. За фахом — робітник-токар.

3 1861 брав активну участь в роботі профспілок, керованих лібералами. Ознайомившись з працями К. Маркса, Бебель став його послідовником. Вів боротьбу за визволення німецьких робітників з-під впливу "буржуазного лібералізму", за створення самостійної робітничої партії. На з'їзді в м. Ейзенах (1869) Бебель разом з В. Лібкнехтом заснував німецьку соціал-демократичну робітничу партію. Під впливом Маркса і Енгельса Бебель боровся за революційне возз'єднання Німеччини, рішуче виступав проти лассалівського Загального нім. робітн. союзу, який підтримував бісмарківську політику возз'єднання країни "зверху". Під час франко-прусської війни 1870—71 займав інтернаціоналістичну позицію, виступав на захист Паризької комуни. За революційну діяльність був кілька разів ув'язнений 1875 Бебель взяв активну участь у створенні єдиної с.-д. партії, програма якої була поступкою лассальянцям.

1878—90 в період чинності виняткового закону проти соціалістів Бебель виявив вагання, висловився спочатку за розпуск партії, але за допомогою Маркса і Енгельса зумів спрямувати партію на правильний шлях. Надалі керована ним і В. Лібкнехтом партія успішно поєднувала нелегальні методи роботи з легальними Хоч і не досить послідовно, Бебель вів боротьбу з бернштейніанством та іншими проявами ревізіонізму В останні роки життя Бебель припустився ряду центристських помилок (недостатня боротьба з опортунізмом, невірне ставлення до російської революції 1905—07, переоцінка парламентських методів боротьби і т. ін.). Але, незважаючи на це, Бебель до кінця свого життя мужньо боровся за справу пролетаріату, вірив в його перемогу.

Поряд з іншими проблемами боротьби пролетаріату Бебель активно опрацьовував питання освіти Гостро критикуючи буржуазне виховання, він вважав, що лише соціалізм забезпечить гармонійний розвиток людини.

Бебель має великі заслуги перед світовим робітничим рухом, особливо в перший період діяльності, коли Бебель працював під ідейним керівництвом К. Маркса і Ф. Енгельса. В. І. Ленін відзначав, що "Август Бебель, сам робітник, виробив собі ціною наполегливої боротьби соціалістичний світогляд, віддав на служіння цілям соціалізму всі свої багаті сили цілком, без останку, йшов рука в руку протягом десятиріч з німецьким пролетаріатом, що росте й розвивається, і став найобдарованішим парламентарієм Європи, найталановитішим організатором і тактиком, найвпливовішим вождем міжнародної, ворожої реформізмові й опортунізмові, соціал-демократії". (Твори, т. 19, с. 257).

Твори: Рос. перекл.—Из моей жизни. М., 1925; Женщина и социализм. М., 1959.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Економіка ≠ Жінка

Економіка — суспільна наука, що вивчає ефективне використання обмежених ресурсів, розглядає питання організації та управління виробництва, розподілу, обміну, збуту й споживання товарів та послуг. Термін походить від давньогрецького слова οἰκονομία (ойкономія, "управління домогосподарством") від οἶκος (ойкос, "дім") + νόμος (номос, "звичай" чи "право"). Основними розділами економіки є мікроекономіка (досліджує процеси господарювання у таких інституціях, як підприємства, сім'ї, фірми тощо) та макроекономіка (економічні процеси у суспільстві та світі в цілому).

Ціль економіки пояснити як працюють господарства. Економіка проявляє себе у суспільному житті не тільки крізь бізнес, фінанси,державні інститути, але й у злочинності, освіті, релігії та інших соціальних сферах як війна та наука.

Частіше всього економіку поділяють на мікроекономіку (мала економіка) яка ставить за мету дослідити поведінку фірм, окремих людей, сім'ї та макроекономіку (велика економіка) яка вивчає країни, великі інтернаціональні об'єднання та світ в цілому. В економіці важливу роль має статистика.

Жі́нка — це доросла людина жіночої статі. Окрім позначення статевих відмінностей цим поняттям відображають і соціальну роль особи.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Ахматова ≠ Ахметова

Ахма́това А́нна Андрі́ївна (Горе́нко) (23 червня 1889 (11 червня старого стилю)—5 березня 1966) — російська поетеса, родом з України, дружина Миколи Гумільова, мати Льва Гумільова, представниця акмеїзму. Лауреат міжнародної літературної премії "Етна-Таорміна" (Італія, 1962). Почесний доктор літератури Оксфордського університету (Велика Британія).

Дружину Ахмєтова (того, що у Вас у партії) звати Лілія.

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Також хочемо дати Вам декілька рекомендацій щодо слововживання у майбутньому:

Флот ≠ Газопостачання

Флот (фр. flotte) — сукупність суден будь-яких видів, найбільша одиниця виміру кількості суден. Флот можуть розрізняти за:

- призначенням: торгівельний флот, науково-дослідний флот, промисловий флот, військовий флот,

- типом суден: парусний флот, галерний флот, дизельний флот,

- районом дислокації: Чорноморський флот, Тихоокеанський флот, Другий Атлантичний флот.

Інколи вживається також у відношенні до інших транспортних засобів, здебільшого на позначення їх сукупності у руках одного власника: повітряний флот авіакомпанії, автомобільний флот підприємства прокату або автобусний флот транспортного підприємства.

Флот — оперативно-стратегічне об'єднання військово-морських сил держави, призначене для ведення військових дій на океанському (морському) театрі військових дій. Складається з об'єднань, з'єднань/частин, різних видів (сил) — підводних човнів, надводних кораблів, морської авіації, морської піхоти, а у ряді держав і берегових ракетно-артилерійських військ. Флот очолюється командуючим /головнокомандуючим. У його склад входять штаб і інші органи управління, а також різні служби тилу, зв'язку, озброєння, судноремонту тощо.

Газопостачання - послуга, яка передбачає реалізацію природного або скрапленого газу шляхом транспортування його до споживача.

Послуги з постачання газу споживачеві здійснює газопостачальне підприємство на підставі відповідної ліцензії. Послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі договору, що укладається ним відповідно до типового договору, затвердженого у встановленому порядку. Газопостачальні підприємства, що здійснюють постачання природного газу на закріпленій території, не мають права відмовити споживачеві, об'єкти якого розташовані на цій території, в укладенні договору.

Одиницею обліку спожитого газу є 1 кубічний метр. Його витрати визначаються:

- або за показниками приладів обліку газу;

- або за їхньої відсутності - за нормативами споживання на 1-у людину, котрі встановлено Кабінетом Міністрів України

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

Росія ≠ Україна

Росія (рос. Россия МФА: [rɐˈsʲijə]; від грец. Ρωσία — Русь; українські історичні назви — Московщина, Москівщина) — держава на півночі Євразії. Офіційні назви — Росія та Російська Федерація (рос. Российская Федерация).

Украї́на — держава у Східній Європі, у південно-західній частині Східноєвропейської рівнини. На заході вона межує з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Молдовою, на півночі — з Білоруссю, на північному сході та сході — з Росією, а на півдні омивається Чорним та Азовським морями. Столицею України є місто Київ.

На території сучасної України віддавна існували держави скіфів, готів, гунів та інших народів. Проте відправним пунктом української державності і культури вважається середньовічна доба Київської Русі. Формування сучасної української нації припало на часи Козацької революції під проводом Богдана Хмельницького та існування Війська Запорізького, а маніфестацією національної свідомості українців були українські держави початку XX століття. Сучасна держава Україна є результатом волевиявлення української нації 1 грудня 1991 року.

Основне джерело інформації "Вільна енциклопедія "Вікіпедія"

Сподіваємось, що ця інформація стане для Вас доступною і корисною, і Ви засвоїте хоча б ці поняття! Пропонуємо Вам ще раз скласти іспити за програмою середньої школи!"

Прес-служба Чернігівської обласної організації ВО "Свобода"




Теги:Україна, Янукович, бабель, Россія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar