реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

У Ніжині знищено більше 10 000 літрів браги. Фотозвіт

Абсолютною кульмінацією цільового оперативно-профілактичного відпрацювання Чернігівської області, присвяченого протидії незаконному виготовленню та розповсюдженню саморобних алкогольних напоїв, стало припинення діяльності підпільного самогонного цеху в Ніжині. За оперативними підрахунками, середня потужність цього хатнього виробництва сягала 3-х тонн оковитої (самогону, а не розведеного спирту!) на місяць, або сотні літрів щоденно.
Начальник УМВС України в Чернігівській області Олександр Михайлик розповів про передумови спецоперації:
- До проведення потужного цільового відпрацювання нас спонукав аналіз криміногенної ситуації, який виявив прямий зв’язок значної кількості злочинних проявів з надмірним споживанням алкоголю, найчастіше саморобного, придбаного на так званих «точках». Свою вагому роль відіграли і результати опитування громадської думки, які засвідчили стурбованість громадян проблемою незаконного поширення алкоголю. Тому за моєю вказівкою в кожному населеному пункті Чернігівщини проводилася посилена робота з викриття та знешкодження підпільних винокурень.
Під час такого відпрацювання пунктів ймовірного продажу самогону та осіб, які систематично вживають цю отруту, ніжинські правоохоронці встановили, що на території цього міста активно діє протизаконний виробничий об’єкт. Назвати самогонною точкою його просто неможливо, адже то був справжній підпільний цех з практично промисловими обсягами виробництва оковитої.
Олександр Григорович також розкрив і деякі секрети підпільного «менеджменту» самогонників:
- Відповідним був і спосіб реалізації готового продукту: як дослідили працівники міліції, цей самогон призначався не стільки для прямого продажу кінцевим споживачам, скільки для постачання у розгалужену мережу збуту — на дрібніші «точки» в житловому секторі та до деяких торгівців на ринках Ніжина.
Після проведення низки оперативних заходів та збору необхідної доказової бази, що неспростовно доводила факт існування «самогонного заводу» та напрямки збуту готової продукції, силами міліції був проведений санкціонований обшук. Попри готовність правоохоронців до несподіванок, результати приголомшили навіть їх: побачити настільки продуманий і досконалий виробничий цикл вони не сподівалися. Виявляється, «товар» випускався двох ґатунків — першого та другого. Для першого закваска зберігалася у десяти двохсотлітрових пластикових ємностях, при досягненні певної кондиції вона переганялася у так званий «первак», але відпрацьована частина не знищувалася. Рідину відкачували до спеціально облаштованого резервуару на подвір’ї для повторної підготовки до перегонки. Дріжджі, цукор, трохи терпіння — і ця рідина знову була готовою до використання. Її електричним насосом (навіщо напружувати себе носінням відер?) доправляли до системи самогонних апаратів, де переганяли повторно. Так здобували самогон «другого ґатунку».
Очільник обласної міліції навів факти, які засвідчили ледь не промисловий об’єм виробництва самогону:
- Працівники міліції вилучили фантастичну кількість півторалітрових пластикових пляшок, поліетиленових каністр та трилітрових скляних банок із готовим до реалізації самогоном, загальним об’ємом майже 500 літрів. Ще більш вражає об’єм закваски обох названих типів, якої вилучено та знищено 10 тисяч 300 літрів. Також вилучено низку елементів виробничого циклу, перш за все — три самогонні апарати, виготовлені кустарним способом з алюмінієвих молочних бідонів, які працювали синхронно та виготовлене зілля зливали до єдиної магістралі.
Наразі міліція встановлює співучасників даного злочину, які сприяли функціонуванню підпільного горілчаного виробництва та реалізації його продукції. Деякі подібні особи вже з’ясовані, й наполеглива робота в цьому напрямку триває.
Як триває вона й загалом у питаннях, що стосуються протидії незаконному виробництву та розповсюдженню міцного домашнього алкоголю на теренах області, доводячи, що формальне завершення цільової операції не означає припинення міліцейської активності. Тож невдовзі зроблене правоохоронцями впродовж місяця суттєво примножиться.
Наостанок Олександр Михайлик розповів про перші вагомі результати операції на обласному рівні:
- А зроблено чимало: виявлено, а відтак і припинено діяльність майже півтора сотень місць збуту самогону та розведеного спирту, порушено 41 кримінальну справу, складено близько 1200 адміністративних протоколів. У самогонників вилучено 86 апаратів та майже 2 з половиною тонни готової до реалізації оковитої, а також понад 12 з половиною кубометрів самогонної закваски.
Системна й наполеглива робота міліції в цьому напрямку триватиме й надалі, допоки суспільство не визнає, що зміни ситуації є кардинальними і незворотними.







Теги:міліція, Самогон, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar