реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Москві вивчали чернігівський досвід

«Національний культурний центр України в Москві започатковує абсолютно новий напрямок роботи, який дає нам можливість разом російською стороною розмовляти про конкретні проблеми, що не провокують суперечок, навпаки – вимагають співпраці та творчого конструктивного обговорення. Це надзвичайно важливо. Ми впевнені, що такі теми мають абсолютно знаковий інтерес як в Україні, так і в Росії», – зазначив генеральний директор Центру, доктор історичних наук Володимир Мельниченко під час презентації документальної стрічки «Європейські традиції міського самоврядування в Україні: магістрат – дума – рада».

Відбулася вона 7 грудня в Москві за ініціативою Центру, Інституту Європи РАН, Сіверського інституту регіональних досліджень, Інститут Кеннана за сприяння Чернігівської облдержадміністрації.

Один з авторів сценарію – директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко – розповів присутнім про творчий задум стрічки та як він реалізовувався. На його думку, у фільмі йдеться про сполучення певних універсальних, але дуже конкретних та практичних засад управління, притаманних європейським країнам та вітчизняної практики в різні часи та на різних українських землях, але з виходом на проблеми сучасного місцевого самоврядування в таких ключових питаннях як його фінансові підвалини, майнові засади, в тому числі, земельні питання, виборчі справи та організація роботи владних структур територіальних громад, їх кадрове забезпечення.

Дмитро Никоненко, в.о. начальника управління преси та інформації облдержадміністрації, доктор історичних наук, поінформував учасників презентації про роботу, яка ведеться засобами масової інформації області для популяризації історико-культурної спадщини Чернігово-Сіверщини. Він передав до фонду бібліотеки українського Центру біля тридцяти книжок чернігівських авторів, виданих останніми роками профільним управлінням в рамках обласної програми «Українська книга», та ознайомив з ними учасників зустрічі.

Як свого роду початок роботи з дослідження причин чому розійшлися шляхи розвитку країн на заході Європи і на сході та вивчення того, що треба зробити, аби і Росії, і Україні повернутися до загальноцивілізаційних шляхів розвитку охарактеризував фільм керівник Центру українських досліджень Інституту Європи РАН та головний редактор журналу «Современная Европа», а, за словами Володимира Мельниченка, – постпред Чернігівщини в Москві – Віктор Мироненко. В цьому контексті, на його думку, увага до демократії на базовому рівні – обов’язковий елемент. Необхідно сполучати зусилля з вивчення європейського (і не лише) управлінського досвіду, аби ставити практичні питання та шукати відповіді на них, а не змагатися навипередки. Такий підхід, на думку науковця, здатен спричинити серйозний позитивний вплив на україно-російські відносини.

«Як з діда-прадіда киянин, я пишався тим, що жив у місті, яке мало європейське право», – зазначив науковий керівник Московського офісу Інституту Кеннана, доктор політичних наук, професор Еміль Паїн. На його переконання варто вести розмову скоріше про сконструйовану традицію. Тобто, щодо обговорюваної теми, йдеться про ситуацію, коли вона використовується в якості потенціалу поширення та надання властивості вкоріненості ідей права, свободи, демократії. Це свого роду міф, символ, що грає надзвичайну роль в утворенні, консолідації співтовариств.Під час презентації її учасники запропонували передати фільм тим російським телеканалам, що цікавляться подібною тематикою, а також висловили бажання продовжити започатковану роботу та зробити її постійною вже на базі Чернігова.



Теги:Україна - Росія, Віктор Мироненко, самоврядування


Читайте також



Коментарі (0)
avatar