реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

У Катерининській церкві Чернігова мироточать мощі святого Іоанна Тобольського

«Спочатку наче туманець з’явився, на склі, а в неділю перед Літургією ми побачили маслянисті краплі. І запах просто вибухає, наче хвилями накочується», -- розповідає секретар єпархіального управління отець Роман Кіник.

Мощі святого Іоанна Тобольського, ніжинця від роду, що в Чернігові довго був архієпископом, це невелика кістка руки. Їх привіз до Чернігова архієпископ Варух із Сибіру кілька років тому і, за його словами, коли під’їхали до кордону з Україною біля Хутора Михайлівського, мощі стали благоухати. За перші два дні тоді зцілилися п’ятеро людей.

Отець Роман себе до них також зараховує:» Коли ми зустрічали владику Варуха у мене боліла нога. Але як тільки побув біля святих мощей – все пройшло. Я й не просив про допомогу».

Тепер же мощі постійно зберігалися у домовій єпархій ній церкві, а в день пам’яті святителя їх перенесли до Катерининської церкви. Отець Роман миро точіння пов’язує з 20-річчям незалежності України:» Святитель, що так довго був у Чернігові, наче говорить нам – не бійтеся! Він благословляє свою українську громаду».

Тепер щочетверга увечері у Катерининській церкві буде служитися молебень до святого Іоанна Тобольського і всі бажаючі зможуть прикластися до його мощей.

Довідка «Сіверщини».
Іоанн Тобольський отримав своє найменування тому що останні два з половиною роки життя служив у Сибіру, в Тобольську. Родом з Ніжина, є універсал гетьмана Мазепи про взяття під оборону його батька та братів. Взагалі Іоанн був соратником гетьмана і заслання його в Сибір чи й не було намаганням позбутися українського архієрея.
Обраний чернігівським архієпископом за пропозицією гетьмана Мазепи і 14 років керував нашою єпархією. Колегіум на Валу – пам’ятник його праці. Деякі художні твори Максимовича Моква заборонила.
Ще за життя сибіряки вважали його святим, але канонізувала його російська церква тільки через 200 років після смерті, у 1916 році. Похований у Софійському соборі Тобольська. Частка мощей, про яку йдеться, зберігалася у 1920-х роках родичем святого, що також став святим – Іоанном Шанхайським.

Василь ЧЕПУРНИЙ
Газета "Сіверщина"



Теги:Чернігівська єпархія, Катерининська церква, Іоанн Тобольський, чудо, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar