реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чернігівський єпископ молився на мощах Іоанна Тобольського

В день пам'яті святителя Іоана, митрополита Тобольського, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон звершив Божественну літургію у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини.
Його преосвященству співслужили: секретар єпархії протоієрей Роман Кіник, настоятель храму святих мучеників Михаїла і Федора Чернігівських протоієрей Олег Сіренко, благочинний Прилуцького району протоієрей Віталій Юрочко та соборне духовенство.
Після Літургії відбувся молебен до святителя Іоана, після якого віруючі мали можливість прикластися до нетлінних мощей святого

Святитель Іоан народився у м. Ніжині. І 14 років святитель очолював Чернігівську кафедру (на Тобольській кафедрі святий пробув 3 роки). Божим промислом і молитвами святителя Іоана у Чернігівській єпархії знаходиться велика частинка нетлінних мощей святого (променева кістка руки).

За час керування святителя Чернігівська кафедра досягла вищого свого розквіту. В 1700 році архиєпископ Іоан Максимович заснував у Чернігові по типу Києво-Могилянської академії «Чернігівські Афіни» – колегіум, перший вищий навчальний заклад на Лівобережній Україні. У Чернігові продовжувала працювати друкарня, у якій видавалося багато творів самого святителя.

Прес-служба Чернігівської єпархії


Довідка "Сіверщини".
В Чернігові знаходиться велика частка мощей святителя Іоанна -- кістка його руки. Вона привезена архієпископом Варухом із Сибіру, а на Хуторі Михайлівському, уже при в'їзді в Україну, стала виділяти запах та миро.



Теги:Катерининська церква, Іоанн Тобольський, Чернігівська єпархія, єпископ Іларіон, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar