реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Голінську середню школу повертається чужа мова

Разве может быть
затрёпанней

да тише
слова
поистасканного
«Слышишь»?!


Після чверть століття кацапська мова повертається до Голінської середньої школи Бахмацького району Чернігівської області. З 1 вересня 2013 року козачі діти змушені будуть обов'язково вивчати "как", "што", "не надо", "смотри в оба", "вместе весело", тощо. Згодом - складати державні іспити "у доски" або "за партой" - на вибір.

Як вдалося запхати кацапську в село, де нею ніхто не говорив і не говорить? Усе геніальне є простим. Міністр освіти Дмітрій Табачнік видав розпорядження: з 1 вересня 2013 року в загальноосвітніх школах обов'язковим є вивчення не однієї, а ДВОХ іноземних мов. Поки що з 5 класу. Аое оскільки "першою" майже скрізь є англійська, то на скромне "друге" місце - хто б міг уявити! - подалася пасербиця кацапська. Вона не горда!

Та тут таке діло, що й кацапські мовники, як то кажуть, "еще не исчезли физически". Це ще переважно кріпкі жіночки, яким якихось 45-55 років, всі вони закінчили на "отлично" курси русифікації України в СССР і донедавна викладали собі "іноземну літературу" - не мову. То ж не дивно, що аж 50% сільських шкіл Чернігівської області вже повернули до штатних розкладів саме її, кацапську. Хай тричі іноземну, але велику, моґучу, кацапську мову.

І Голінка у цій епічній історії Чернігівщини - не виняток:"В Голінці другою іноземною мовою буде російська, оскільки по штату більше нікого взяти не можна, а учитель російської вже є - Шевченко Олександра Миколаївна", - повідомляють з села.

Істотна деталь: мову, яку офіційно називають "російською", у Голінці величали і величають "кацапською". Її носіїв у селі завжди було небагато - двоє, іноді троє. Але цього було досить, щоб за кацапами століттями ходила недобра слава. Козаки закидали їм неохайність та лінь. "Що з нього взяти, кацап..." - казали скрушно голінці. І от мова цього своєрідного племені - "неохайного" і "лінивого" - повертається в козачу школу...

Та заждіть! Чи козачу?

У вестибюлі Голінської школи висить портрет дебелого дядьки, який дженджуристо гризе окуляри - при ближчому погляді впізнаються риси уродженця Єнакієвого, теж нічогенького кацапа. У шкільній бібліотеці - щось до 3,000 книжок. Але більше половини - по-кацапськи. 20 років українська держава не дала сюди жодної української книжки. Діти самі збирали макулатуру аби купити в Бахмачі Миколу Куліша чи Нечуя-Левицького.

А що ж робити з "русской книгой" в Голінці? Вчителі простодушно сміялися, даючи читати їх козачим дітям - шось із Пушкіна чи Брежнєва: "я помню чудноэ мхновенне, пэрэдо мной явылась ты"... Так смішно було читати книжки припалих пилом кацапських дядьків! Та тепер не до сміху... Тепер - "к доске!" Звучить "бодряще" - ніби чверть століття назад. Дивись згадають і "к стенке!" Це було трішки давніше...

А що? Голінка - старовинне козаче село. Тут було різне. Два Голодомори - 1932-1933 та 1946-1947 років. Їх організувала влада, для якої рідна мова - так збіглося! - саме кацапська. Насильницька мобілізація в сталінські війська - 650 забрали, половину втопили в Дніпрі. Щоб "вспину" не вдарили "освободителям". Вшанували потопельників поіменно, на камені. Але по-кацапськи: "Здор, Поверенный, Козырь, Погорелый..." Топитися в Дніпрі теж запрошували по-кацапській: "Впірьод!", - мовляв, - "хахли-прєдатєлі!" Останній, хто чув "эту чудную речь" - Олексій Ковалевський, 1928 року народження. Торік помер .Царство Йому небесне. Чи знав що до села повернеться мова тих, хто його записував у "прєдатєлі"?

Ось так, туди-сюди, і населення Голінки за 70 років російської окупації та панування кравчуків-кучм скоротили майже вдесятеро - з 5 тисяч 700 осіб до 670-ми людей, пост- і передпенсійного віку.

Здавалося, для чого у напімертве село і напівмертву школу повертати "мову зореносної Москви", мову Пушкіна, Брежнєва, Кобзона? Для чого взагалі недобиткам козачим кацапська мова? У Голінці? Навряд, щоб тільки матюкатися...

Мабуть, сільська українська школа знову готуватиме холуїв для "образованних русских людей". Азаровим же потрібні раби. Він не забув: ми вже були ними в колгоспах, значить можна ж якось запхати назад?

Коли в країні така влада - влада Табачніка, Азарова, Лєбєдєва, Клюєва, Калініна, Саламатіна, Соркіна і Арбузова - вся надія на "голінську халтуру". Бо кацапську мову буде викладати родова козачка на прізвище ... Шевченко! Це якби Менахем Беґін викладав арабську, або Христо Ботєв - турецьку. Отже, це ще одне робоче місце у Голінській школі - і дуля в кишені.

Але не треба і легковажити! Може це наш шанс? Як там казав малорос Маяковський: "Я русский бы выучил только за то, чтоб им допрашивать пленных!..." Ні-ні, якось не так. А от як:

Трудно
людей

в одно истолочь,
собой
кичись не очень.
Знаем ли мы голинскую ночь?
Нет,
мы не знаем голинской ночи.

P.S. Зберігаємо спокій, гостримо вила. smile

Ваш з діда і прадіда голінський козак
НОСЕНКО-- БРЯЗКУН



Теги:Просвіта, Бахмацький район, російська мова, кацапи, Голінка


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Російська мова є сурогатом української і нав'язування її травмує психіку маленьких українців. У цьому мав би зупинити міністра Табачника Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України. Отож готуйтеся, шановний директоре Інституту С.Д.Максименко, одержати "жовту картку" від чернігівської "Просвіти"!
avatar