реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Водохреща в Голінці. 60 років по тому

19 січня - це, передусім Водохреще - останнє з трьох великих свят Різдвяного циклу. Православні вірять, що в цей день з`явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба. В цей день в Україні скрізь святять воду, найчастіше – у річках, які стають прообразом Христової купелі – річки Йордан.

Таким Йорданом стала і річка Яцунка в селі Голінка, Бахмацького району, де проживає близько 700 чоловік. Освятити воду в ополонці прийшло до сотні людей. Йшли цілими сім`ями - від старого до малого. Бо вперше чин освячення води проходив «так, як в старовину».

Повний чин освячення води запровадив священик отець Віталій (Темчур), який минулого року всією сім’єю оселився в Голінці. Страшно сказати, 55 років село жило без власного пастиря – останнього, отця Кирила, «затюкали» комуністи ще у 1960-тих роках, так що той просто замерз у хрещенські дні по дорозі на Конотоп…

Ще раніше, у 1950-тих роках комуністи остаточно витравили богоявленські традиції Голінки – люди їх змогли відновити при німцях, на Водохреща 1942 року. Відтоді тут не бачили ні крижаного хреста, ні публічної молитви на льоду. А дві церкви колись значного козацького містечка були поругані – одну зробили клубом, другу – сушаркою для тютюну.

Отже, Водохреща 2013 року голінці запам’ятають надовго. Розпочалося воно хресною ходою з корогвами - від Спасо-Преображенської церкви та на річку Яцунка, яка, до речі, є правою притокою Ромна.

Напередодні, 18 січня , бригада робочих СТОВ «Україна», мистецьки вирубала монолітний хрест, акуратно встановила на льоду – про це подбав Олександр Кушніренко. І ось – сталося. Священик тричі занурив напрестольного хреста у воду та окропив селян. Після цього люди заходилися коло ополонки - вірять, що вода у цей день цілюща. Її дають пити хворим, кроплять домівки, тварин. Вода з Водохреща не псується, не має запаху і зберігається чи не рік, -- переконують голінці.

Для старших людей цей день став маленьким дивом - востаннє таке було чи не 60 тому, і пам`ятають це тільки дуже літні люди. Згадують, що тоді напередодні Водохреща, з льоду також вирубували великий хрест і так само ставили поруч з ополонкою. Хрест обливали буряковим квасом, від чого він ставав червоним.

«Наступного року ми і квасом запасемося - будемо додержуватися і цього правила», - переконує отець Віталій.
А цей раз у Голінці відновили ще одну традицію – хрещенське купання. Незважаючи на дошкульний дощ і сльоту, бажаючі все ж таки знайшлися. Приклад показав сам отець Віталій, який занурився у річку в підряснику. Слідом за ним у крижану воду стрибнув і його молодий сусіда – Віталій Мельниченко, у церковному дусі він виховує маленьку доньку Валерію.

«Головне робити це з чистою душею і помислами, з вірою в серці і тоді чудо обов`язково станеться. Людина перш за все повинна підготуватися духовно, жити за християнськими заповідями», – пояснив священик, жваво обтираючись рушником.

Голінці обіцяють: наступного року бажаючих скупатися у крижаній Яцунці буде більше. Бо знають: отець Віталій таку ж традицію запровадив і в сусідньому селі Гайворон, де настоятелем у Покровському храмі. Цього року туди з’їхалися навіть із сусідніх сіл - Григорівки, Дмитрівки, Рубанки, а хтось аж із міста Конотоп, де чи не в кожного є рідня.

Голінці після освячення води додому йшли щасливі, всіх переповнювали почуття радості, легкості, відчувалася атмосфера справжнього свята.

Юлія ТРОЦЬ,
с. Голінка Бахмацького району



Теги:Водохреще, Бахмацький район, Голінка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar