реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

У Чернігові обкрадають людей, міліція і прокуратура мовчать. Чому?

Кримінальне провадження про підроблення документів керівництвом Об’єднання житлово-будівельних кооперативів Чернігова (так званий кооперативний ЖЕК) відкрите 21 жовтня 2014 року. Справа досі не розслідувана.

З цієї нагоди власники кооперативного житла організували засідання «круглого» столу на тему «Житлово-будівельні кооперативи: від елітного житла – до об’єктів обкрадання. Як місцева влада захищає своїх громадян». Звісно, запрошені представники управління ЖКГ міської ради, профільного департаменту облдержадміністрації, міської прокуратури й міліції не прийшли. Тому в прес-клубі "Просвіта" відбулася прес-конференція.

Група чернігівців – власників кооперативних квартир і журналістка Любов Потапенко – показали документи, які вони рік тому надали міліції та прокуратурі, але чернігівські правоохоронці досі їх «не бачать». А саме: про незаконну приватизацію землі, споруд і всього майна власників кооперативного житла керівництвом ОЖБК, про крадіжку розрахункових рахунків 125 кооперативних будинків міста, про незаконну реєстрацію юридичної особи ОЖБК без засновників, про незаконне скасування ЖЕКу і утворення ОЖБК у 1991 році, про фактичне банкрутство ОЖБК при тому, що люди сплачують понад 8 мільйонів гривень у рік.

Понад 20 років химерна організація ОЖБК збирає з людей гроші не маючи на те права, міська влада цьому сприяє, міліція і прокуратура затягують розслідування. А понад 70 тисяч мешканців 125 багатоквартирних кооперативних будинків продовжують обкрадати. Чому так відбувається? Адже це – майже третина населення Чернігова. У радянський час люди за свої гроші збудували ці будинки і допомогли державі та місцевий владі розв’язати «квартирне питання». А чернігівські чиновники протягом багатьох років заплющують очі на проблему і дозволяють обкрадати своїх громадян.

Голосування не було – рішення прийняте

Керуючий ОЖБК А. Прокопенко і міські прокурори А. Шекера і Д. Петров неодноразово писали: «ОЖБК створене 13.06.1991 р. рішенням загальних зборів уповноважених представників житлово-будівельних кооперативів Чернігова…» На інформаційний запит архів Чернігівської міськради надав копію протоколу зборів, на підставі якого рішенням виконкому №221 від 17.07.1991 р. було створене ОЖБК. Вийшло цікаво – у порядку денному вказаного зібрання немає жодного слова про намір створити ОЖБК. Тобто уповноважені кооперативних будинків не голосували за скасування ЖЕК ЖБК і утворення ОЖБК. Більше того – є два десятки уповноважених, які свідчать, що влітку загальні збори ніколи не проводилися, а той протокол – підробка. Міліція і прокуратура мовчать.

У юридичної особи немає засновників

У 2000 році ОЖБК зареєструвалося як юридична особа. Цікаво, хто ж є засновником цієї юрособи? Керівництво твердить – 115 кооперативних будинків Чернігова. Як таке можливе, якщо ці будинки (житлово-будівельними кооперативами – ЖБК) не є юридичними особами, а відтак і заснувати нічого не можуть? У Реєстраційній службі міського управління юстиції відомостей про будинки-юрособи не знаходять.

Засновників у юридичної особи ОЖБК немає. Немає документів про те, що люди передали свої будинки на баланс ОЖБК. Відсутні договори з квартировласниками про обслуговування будинків і прибудинкових територій. У квитанціях на оплату не вказаний перелік послуг. То на якій підставі ОЖБК стягує з людей кошти? Міліція і прокуратура мовчать.

Із вашого стало нашим

Чим далі – тим цікавіше. Роздобули копії документів, із яких видно: 29.11. 2011 р. виконавчий комітет Чернігівської міськради видав свідоцтво про право власності на нерухоме майно, де адміністративна будівля площею 491,4 кв. м. і майстерня площею 92,5 кв. м. передається ОЖБК у приватну власність. Підпис: заступник міського голови-керуючий справами виконкому С.Г. Віхров. А 02.12. 2011 р. КП «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради видало свідоцтво про державну реєстрацію прав за підписами: реєстратор Ячний А.В., начальник БТІ Сахневич Л.В.

Майно, надбане коштом усіх власників кооперативних квартир Чернігова, – уже чиясь приватна власність? Хоча, згідно зі ст. 355 Цивільного кодексу України, майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю (ст. 368 ЦКУ). А в ст. 37 ЗУ «Про кооперацію» вказано: «Власність кооперативних організацій є недоторканною… Забороняється використовувати майно кооперативних організацій на цілі, не пов’язані з їх статутною діяльністю».

Раніше кожен кооперативний будинок (ЖБК) мав окремий рахунок у банку, на який люди переказували гроші за обслуговування свого будинку. Тоді можна було простежити, скільки коштів надійшло і скільки витрачено. У 1999 р. керівництво ОЖБК самовільно закрило ці рахунки, змусивши квартировласників зі 125 будинків платити на один рахунок. Тоді й почали з’являтися за будинками борги. Нині в деяких сума сягнула 100 тисяч гривень, хоча 98% квартировласників справно платить. Як таке може бути?

Коли в радянський час (починаючи з 1958 р.) люди зводили кооперативне житло, їх зобов’язувати фінансувати й будівництво так званих «об’єктів соцкультпобуту» – перукарень, фотографій, колясочних тощо. Відтак увесь будинок, споруджений житлово-будівельним кооперативом, є спільною сумісною власністю. Однак за останні 24 роки чимало цих об’єктів стали чиєюсь приватною власністю. Люди підозрюють керівників ОЖБК в причетності до незаконного відчуження їхнього майна (ознаки ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Міліція і прокуратура мовчать.

Покровителі та друзі творять чудеса

Робити подібні чудеса без покровителів неможливо. Як видно з документів, вони у керівництва ОЖБК є – і в прокуратурі, і в міліції, і у міській раді. Яскраво «засвітив» дружбу колишній начальник управління ЖКГ міськради О.А. Лазаренко: він надавав довідки про те, що кооперативні будинки перебувають на балансі ОЖБК, хоча ця організація… не підпорядковується його управлінню. На підставі фіктивних довідок суди приймали рішення на користь ОЖБК про стягнення заборгованості за нібито якісь послуги.

Схоже, другом ОЖБК був і колишній начальник міської міліції В. Рапута. Він написав: «На даний час кримінальне провадження перебуває на вивченні в Генеральній прокуратурі України» (24.01.2015 р.). Як з’ясувалося, матеріали справи до Генеральної прокуратури ніхто не відправляв. Їх двічі витребували працівники обласної прокуратури, і все.

Головний міліціонер Чернігова письмово збрехав? Так само брехав його заступник, начальник слідчого відділу А. Скрипка зі своїми заступниками, і слідчий С. Туренок із начальницею відділу? Вони чотири місяці розповідали людям, що матеріали справи в ГПУ, тому вести розслідування немає можливості. Очевидно, що ці друзі навмисно затягували час, сподіваючись, що заявники просто опустять руки.

Для чого цей масовий гіпноз?

У мешканців кооперативних будинків набралося матеріалу на кілька кримінальних проваджень: це і маніпуляції зі статутом ОЖБК, і роздаванням грошових позик, і 200-тисячні штрафи, накладені на керуючого А. Прокопенка, і незаконні підвищення зарплат. Але за майже рік міліція не спромоглася розслідувати діяльність структури, схожої на організоване злочинне угруповання.

Робимо висновки. Схоже, «прихватизацію» матеріальної бази колишнього «кооперативного ЖЕКу» хтось готував грунтовно. Схоже, міські чиновники з 1991 року донині сприяють діяльності гібридної структури ОЖБК. Очевидно, що міська влада заплющує очі на те, що третина чернігівців наражається на небезпеку – житло десятиліттями не обслуговується і не ремонтується. Та невже міські чиновники причетні до злочинного угруповання? Міліція і прокуратура мовчать.

Найстаршим кооперативним будинкам Чернігова – майже 60 років, вони не бачили жодного капремонту. Що буде, коли ці будинки розсиплються? Чиновники скажуть: самі винні, що погано доглядали за своєю власністю, і порадять купувати нове житло?

Ганна ВИСОКОС



Теги:прокуратура Чернігова, УМВС в Чернігівській області, прес- клуб Просвіта, кооперативне житло


Читайте також



Коментарі (0)
avatar