реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Сумний досвід "ЄС" і Марини Рейко

Цьогорічні вибори у Чернігові є провальними для політичної партії «Європейська Солідарність». У міській раді минулого скликання ЄС мала фракцію - 9 депутатів та ще 14 депутатів у райрадах міста. Наразі маємо лише чотирьох.

Чому не можна було з 23-х депутатів відібрати достойників, що гідно представляли б партію, та висунути кандидатами на нові вибори? Тому, що комусь було конче потрібно просунути Марину Рейко попри усе. Що і було зроблено на псевдоконференції партії. На знак спротиву четверо депутатів міськради полишили фракцію ЄС та ціла група активістів вийшла з лав партії. Їх звернення до обласної, центральної партійної влади не було почуте . Вони пішли на вибори під прапорами інших партій й доволі успішно. Політичний потенціал партії був занадто підірваний. Можна порахувати втрачене. Впевнено мали бути на другому місці. Керівництво партії не зважило на висвітлення події у ЗМІ. Але громадськість міста узяла це до уваги : підтримка партії зменшилася.

Якими завершеними справами пані Рейко довела свою винятковість, свій розум та досвід? Ніякими. В інтерв»ю висловилась: найбільше досягнення це двоє дітей. Побажаємо їй подальших успіхів у цій справі. Від себе додамо: не кожна побралася із мільйонером.

Трудовий шлях: після закінчення педінституту - жодного дня не працювала у школі. Редагує рекламну газету. Посада – бренд- амбасодор. Чи таке потрібно виборцям у міській раді?

Політична діяльність. Перед виборами до міськради купку молодиків обізвали партією. Наробили багато галасу, не бракувало всіляких обіцянок, для них випускали газету. До міської ради вони потрапили, партія відразу зникла. Якимсь чином до них притулилася і М.Рейко. Відсиділа депутатом. За даними руху «Чесно» систематично прогулювала засідання ради та комісії. Нічим не відзначилася. Нічому не навчилася, що видно з практики її виступів, висловлювань неозброєним оком. Навіщо вона, маючи однорічну дитину, знов іде до ради? Кому таке треба?

На майданах залишилася непоміченою, якщо взагалі там з»являлася. У масових політичних заходах у Чернігові чи Києві у останні кілька років також не брала участі.

Гасло : Армія,Віра, Мова. Ставлення її до перших двох невідоме. Чи допомагала фронту, чи сприяла Православній церкві України? Мабуть, активністю у цих напрямках не відзначилася. На питання: чому виступ російською? Відповіла: мені так комфортніше (мабуть її рідне село зрусифіковане). Як вам подобається українська - то йдіть до партії «Голос». Там спілкуються українською мовою.

Пані Рейко у 2010 р. пішла на вибори як самовисуванець до Верховної Ради. Звісно, програла. У виступІ перед виборцями повідомила: що краще йти від партії, бо партійні відсотки підсумуються до власних та можуть привести до перемоги. Обрала ЄС - зовсім не з політичних уподобань, а з корисних міркувань (використати авторитет П.Порошенка) . Тож ідеологічним бійцем ЄС бути не може.

Світогляд. М.Рейко. За її словами, об»їздила 100 видатних міст світу. Але є противником побудови фонтанів та встановлення скульптур у Чернігові. Добре, що будівельники Версаля, Венеції, Праги були іншої думки. Тобто вона не хоче аби наше місто прикрашалося, ставало більш привабливим. Бо місто Чернігів для неї чуже, вона наше місто не любить. Інакше у неї ніколи не виникла б думка прикрасити власним маєтком із курятником, корівником та псарнею в»їзд до міста біля Катерининської церкви.

Виступи на зустрічах із виборцями не підготовлені, не опрацьовані. Так М.Рейко, критикуючи дороговартісні фонтани, навела як приклад О.Соколова. Буцімто він не витратив жодної бюджетної копійки на знищення "Жабок". Але усім відомо, що «спонсори» будівництва отримали ділянки землі, що у рази перевищують вартість фонтану. Пропозиція побудувати птахофабрику не обгрунтована: а що робити з існуючими, хіба не вистачає їх потужностей? Щодо придбання медтехніки: треба насамперед розрахувати потребу, вартість. А може ліпше та вигідніше просто доплачувати людям за діагностику. Перевищена вартість облаштування доріг, шахрайство із тендерами - це питання не депутата, а до прокурора. Як знала - то чому мовчала? Запит може зробити хто завгодно. Критикує: чому дороги почали лагодити із центральної частини міста. Завжди упорядковували спочатку центр, потім рухалися до околиць. Виступи відверто спрямовані лише проти кандидата у голови міської ради В.Атрошенко. Будь що «потопити». Залишала враження як «технічний» кандидат, неготовий до виконання депутатських обов»язків. Виборці зрозуміли, що особисто за неї голосувати не варто.

Жодної згадки про ідеологію, досягнення, перспективи партії, складнощі політичної боротьби, завдання розбудови Європи у країні та області. В цілому напрям М.Рейко є деструктивним. Та й до Верховної Ради вона колись йшла, щоб «драконити ВР».

Внаслідок виходу активу з партії довелося подавати до виборчої комісії випадкових людей. Наприклад: виявилося, що фОП Яна Караджієва завдяки невдалому пікетуванню будівництва газової заправки є видатним громадсько-політичним діячем - тож мусить бути депутатом. На питання: чому вона послуговується російською мовою? Вона відповіла питанням: я армянка, то якою мовою я маю спілкуватися? Відповідь дуже проста: звичайно, турецькою. Бо турки сто років тому влаштували геноцид армян, захопили частину території, де компактно проживали армяне. Як деякі «українці» розмовляють російською у подяку за голодомор та анексію значної території.

Не можна обділити увагою керівника міського осередку партії – Ірину Соломаху. Партія потрапила на маргінеси, не стала осередком патріотичних сил, не підтримує безкоштовні курси української мови, не навчає членів партії за потребою. Де боротьба із «п»ятою» колоною? Русифікацією, «руссим миром»? Не бере участі у шануванні українських діячів. Які заходи проводив міський партійний осередок для роз»яснення політики партії? Як поширював свій вплив? Вочевидь, просто вирішили використати авторитет П.Порошенка для успіху на виборах. Чому не чинила опір просуванню явно негідної кандидатури М.Рейко?

Маючи наукову ступінь пішла на канцелярську роботу. Це означає, що кандидатом вона стала не за покликанням душі до науки, а за якоюсь інтригою. На її гасло: хто як не я? відповідь проста: професіонал.

Думаю, що цей негативний досвід має бути вивчений, помилки із висуванням депутатів виправлені, перша п»ятірка замінена. Інакше на наступних місцевих виборах партію просто не помітять. Партія мусить самокритично, публічно визнати свої помилки та надати приклад усім з боротьби за очищення. Досвід боротьби за чистоту рядів має бути розповсюджений по країні. «Гнилі» політики з»являються з низів та вичищати їх треба на усіх щабелях постійно. Тоді з»явиться абсолютна довіра до партії, бо депутат від «ЄС» - -це знак якості політика. Осередки на місцях мусять самі заробляти собі політичний капітал, а не існувати за рахунок П.Порошенка.

Олег ШАРАПОВ

Колаж Суспільне\Чернігів



Теги:ЄС, вена, Ірина Соломаха, Марина Рейко, Олег Шарапов, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Порошенко повторює шлях Тимошенко. Колишні тимошенківці тепер "порохи".
avatar