реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Смолинський завод проти "луганської окупації"

Працівники Смолинського торфобрикетного заводу перекрили 13 серпня в обідню пору автомагістраль Чернігів-Десна-Київ. Головна вимога до влади - негайно змінити щойно призначене «луганське» керівництво, виплатити борги по зарплаті.

– Причина того, що ми тут стоїмо, дуже проста, - пояснив нам один із протестувальників, старший майстер Микола Мойсієнко. – Ця луганська окупаційна команда прийшла,аби не запустити завод, а вирізати обладнання, а торф продавати як добриво…

Протестувальники повідомили, що їхнє підприємство через хронічну заборгованість з виплат зарплат, відсутність коштів так і не запустили, хоча для його роботи і заготовили 4000 тонн сировини. Це – на два місяці завантаження торфобрикетного виробництва. У літні ж місяці вже можна було заготовити 15 тисяч тонн торфу.

Працівників заводу здивували і останні оборудки з майном державного підприємства. Прокуратура м. Чернігова з’ясувала, що у квітні згідно з укладеним договором з луганською приватною фірмою остання мала кардинально оновити обладнання заводу, а за це отримати право керувати спільною його виробничою діяльністю. Демонструючи виконання умов угоди, луганчани завезли на територію «Чернігівторфу» вживане гірниче обладнання, яке не використовується при видобуванні торфу. Отже, завдяки цьому великий обсяг державного майна на суму майже 11 мільйонів гривень, всупереч інтересам держави, було виведено з-під її контролю. З цього приводу навіть відбувся господарський суд, який визнав незаконність подібних угод.Наразі зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України) посадовими особами цього державного підприємства.

Одне слово, згадане, борги по зарплаті ще за 2012-2013 роки, цьогорічні, а також відтермінування запуску заводу привели до вибуху невдоволення…

З протестувальниками зустрілися заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич та тимчасово виконуючий обов’язки директора ДП «Чернігівторф» Павло Яремко. Останній, зв’язавшись по телефону з київським керівництвом, пообіцяв учасникам акції погасити борг із зарплати за 2015 р. у сумі 418 тисяч гривень у понеділок наступного тижня.

Незважаючи на це, протестувальники припинили блокувати трасу лише о 19.00. Як повідомив начальник дільниці Андрій Страхов, виробники торфобрикетів вирішили у понеділок самі запустити завод і далі бойкотувати призначене керівництво.

На жаль, виробництво альтернативного палива на Чернігівщині з кожним роком перетворюється у безкінечний «серіал» нарад, змін керівників і … багатомісячним простоєм виробництв. Тепер до цього, схоже, додадуться протестні акції у формі перекриття автомагістралей.

Сергій ПАВЛЕНКО, Голос України



Теги:Чернігівторф, Чернігівська ОДА, Луганськ, Сергій Павленко, смолин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar