реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Слава сливі!

Вчора, попри нежить, посадив сливу. І не знаю, чому. Маю вже п’ятнадцять сливових дерев різних сортів. І от новий саджанець! Може, якість генетично-садівничі вібрації взивають до спонуки.

Моя блаженної пам’яті баба Марта, удовиця без колгоспної пенсії, самотягом побудувала в центрі села дім, як дзвін, клуню з літньою кухнею і обнесла обійстя металевим парканом із кольоровими дротяними квітами. Завдяки сливам! Вони домінували в саду, і наші літньо-осінні дні починалися і звершувалися трусом і збиранням слив. Із них покрадьки під шопою гналася сливовиця, та така добра, що «скляниці» раділи і директор школи, і бригадир, і навіть панотець. У надвірній печі умлівали сушениці – чорнослив по-книжному. Цілими днями варився в мідному казані «леквар» – чорне тверде повидло, що різалося на кусники дратвою. А в марлевих мішечках виснув на «воздухах» сливовий сир із горіхами та медом. Ніякі рахат-лукуми й шербети не годилися до порівняння. А ще під сливовими деревами водилися гриби-слив’янки, коли ще лісові не прокидалися…

Так, це була надійна бабина економіка і вишукана вітамінна кондитерія для нас, онуків.

Мало хто знає, що в м’якоті сливи більше мінералів, ніж у яблуках або грушах. Вона багата на цинк, мідь, кальцій, натрій, йод, фосфор, залізо та калій. Пектини виводять із організму канцерогени та радіонукліди, а унікальні речовини кумарини перешкоджають утворенню тромбів. Слива містить також усі вітаміни групи В, що поліпшує білковий обмін та зміцнює нервову систему. Регулярне вживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, утилізує «поганий» холестерин та знижує високий тиск.

І ще: дотепер млосним спогадом із дитинства стоїть перед очима білим дим квітневого сливового саду. Ці дерева цвітуть першими.
Ось тому – ще один саджанець сливи.

Мирослав ДОЧИНЕЦЬ. "ЧасоСлов".

(Малюнки Сальвадора Далі для ботанічного довідника)



Теги:холестерин, високий тиск, слива, Мирослав Дочинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar