реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Системою сексотів було придушено повстання" -- Віктор Моренець

14 березня в Чернігові відбулася зустріч із заступником голови обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» з питань національної пам’яті, автором книги «Земляки Миколи Міхновського в боротьбі за українську державність» та співавтором книги «Ічнянці у Армії УНР» Віктором Моренцем.

Охочих поспілкуватися з істориком-краєзнавцем виявилося чимало. Чернігівці з цікавістю слухали розповіді свободівця про маловідомі сторінки з історії рідного краю.

Віктор Моренець, зокрема, розповів присутнім про постать ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, про діяльність Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії на Чернігівщині. Також свободівець поділився інформацією про особливості роботи в архівах Служби Безпеки України.

Журналісти ставили дослідникові запитання, що стосувалися історичної діяльності націоналіста, його подальших проектів, планів ВО "Свобода" щодо відзначення річниці з Дня народження Миколи Міхновського тощо.

"Загалом я опрацьовую період з 1917-го по 1925 рік. Опрацьовані документи того часу яскраво засвідчують, що Чернігівщина, особливо до 1923 року, активно боролася (як у часи УНР, так і в подальшому) за українську самостійність. Надалі системою сексотів, чекістів, голодоморами було придушено намагання та бажання до повстань. Нині хоч і спостерігається низька активність населення, проте історія, історія боротьби, має властивість повторюватися і результати останніх виборів засвідчують про бажання чернігівців до змін," – зазначив під час зустрічі Віктор Моринець.



Теги:народне повстання, Віктор Моренець, свобода, УНР


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Цікава брошурка. Особливо цікаві  слова на останній сторінці "штрихилітопису боротьби українців проти російської окупації..." Чи невже всі
моїземляки Ічнянці пішли в "синьожупанники" під стяги Петлюри і
кривавого ката Робітників київського заводу "Арсенал" австріяцького
вояки Коновальця. Та ні, ні іще раз ні! Мабуть переважна більшість в тому числі
і мій прадідусь гнали цю гидоту з рідного краю. Пропоную автору провести ще
дослідження на тему: "Ічнянці в дивізії землляка Миколи Щорса" -штрихи
до літопису боротьби проти буржуазного ладу за встановлення Радянської влади і
братерського союзу народів. Тоді буде цілком правильно і спраедливо!Мабуть автор забув, що в свій час переважна більшістьІчнянців піднялася проти огидного зрадника Мазепи і разом із своїми братами
росіянами били шведських зайд під Полтавою!Чи на даний час модно чорнити все світле, чим жили,дихали  і будували
avatar