реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Земля, полита кров'ю" -- у Чернігові

Все-таки Прилуки є більш українським містом: принаймні, на представленні книги Віктора Моренця "Земля, полита кров'ю" там був повен зал...

Автора книги чернігівцям представив народний депутат України, уповноважений представник парламентської фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" на Чернігівщині Руслан Марцінків. Свободівець зауважив: «"Земля, полита кров'ю" – це книга про нашу історичну справедливість, про національно-визвольну боротьбу на Чернігівщині. Цієї книги дуже боїться теперішня влада. Ми зробимо все для того, аби її представити в кожному селі та населеному пункті области. Необхідно донести історичну правду про минуле повстанців,про викорінення українців із Чернігівщини».

В.о. голови Деснянської районної організації ВО "Свобода" в м. Чернігові Євген Малецький у своїй промові зауважив, що краєзнавчі дослідження Віктора Моренця спонукають людей шукати своє коріння та вибивають цеглини з фундаменту споруди наклепів і брехні, яку спорудила совєцька влада над українською історією.

Я запропонував подумати -- чому влада не підтримує такі книги? Невже досі в ній заправляють внуки та інші нащадки тих окупантів, з якими боролися герої книги Віктора Моренця? Зрештою, важливість книги ще й у тому, що вона ламає лукаву антиукраїнську настанову -- мовляв, українці мовчки, покірно гинули під жахким Голодомором. Я розповів, як колись один політик, що тепер випадково став народним депутатом, заявляв подібні речі про млявість українців, І тоді я нагадв про повстання селян у Рогізках Щорського району, у Боршні під Прилуками, де баби з рогачами пішли на районну міліцію.

Тільки в моєму селі Авдіївці, за даними вчителя історії Анатолія Лазаренка, діяли два повстанські загони -- отаманів Рака і Ващенка. Проте у 20-і роки комуністи зламали опір селянства -- тому і Голодомор став можливим.

А ще я привів слова одного із засновників чернігівського Руху Валентина Ральченка: "Російський націоналіст називається патріотом, єврейський -- сіоністом, американський -- то спосіб життя. І тільки українському націоналісту не можна ним бути...".

«Підведись народе, простягни руку по свою правду, якщо не візьмеш, то ніхто не дасть», – це слова відомого письменника М. Коцюбинського. Багато серед нас тих, хто не хоче простягати руку по своє, є й такі, які не хочуть брати свою правду, але є й ті, які тій правді дають друге дихання – життя . Одним із таких людей є історик- краєзнавець Віктор Моренець. Людина, яка шукає правду, яка вперто і сміливо піднімає завісу совецької окупації», – зазначила у виступі в.о. голови міської організації ВО "Свобода" Тамара Паславська.

Вдало коментував світлини та документи зі своєї книги автор, який цілком справедливо вважає війну 1918 - 1920 років не громадянською війною, а російсько- українською. Зрештою, почитайте як червоні брали в заложники українських селян на Ічнянщині та Прилуччині -- хіба це не типова практика окупантів? До чого тут громадянська війна?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Прилуки, Віктор Моренець, Ічня, Просвіта, свобода, УНР


Читайте також



Коментарі (0)
avatar