реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сирітство по - нашому

Діти без батьківської опіки є в усіх країнах світу. А от методи боротьби з цією проблемою – різні. Спеціалізовані заклади, грошове заохочення для опікунів, державні програми та безліч інших способів використовується для вирішення проблем сирітства. Які з них кращі? Що реально діє в Росії та Україні? Чим можуть допомогти громадські організації у вирішенні проблем дітей-сиріт? Відповіді на ці питання вкотре намагається дати Чернігівська агенція регіонального розвитку «Вектор» в проекті «Час діяти разом», спільно з Брянською регіональною громадською організацією «Молодой Брянск», за фінансової підтримки Фундації ПАУСІ та Національного фонду розвитку Демократії (NED).
В Україні та Росії, ще від радянського часу, існує система інтернатів. Хоча в інших країнах Європи, довгий час практикують будинки-інтернати сімейного типу. В наших установах діти-сироти проживають, навчаються і харчуються в самому закладі. Інтернат стає їх домом. Але на даний час очевидно, що при будь-яких умовах виховання в нормальній сім`ї не може бути замінене штучними умовами спеціалізованих закладів. Саме тому державна політика і України і Росії спрямована на те, щоб діти виховувались у сім’ях:
По-перше, люди, що вирішили виховувати дитину-сироту, отримуватимуть грошові дотації .
По-друге, в обох країнах проводиться інформаційно-просвітницька кампанія, що сприяє росту всиновлення та опіки.
В Росії особливо активно діють центри підтримки та підготовки батьків. Їх ефективність підтверджується і статистикою. Зокрема в Брянській області, з більше ніж 6 тисяч дітей-сиріт в інтернатах знаходиться всього лиш 950. Інші або всиновлені, або під опікою.
Як показали результати двосторонніх візитів представників Росії і України в рамках проекту «Час діяти разом», громадські організації можуть відіграти помітну роль у реформуванні системи виховання дітей-сиріт. Зокрема перспективним є участь у грантових конкурсах на відповідну тематику. Якщо в Росії – це переважно державні гранти, то в Україні більш поширені міжнародні. Саме тому надзвичайно важливою складовою проекту було проведення тренінгів, що дозволили підвищити спроможність громадських організацій до залучення коштів на свою діяльність.
В ході досліджень агенція «Вектор» виробила свій напрямок допомоги дітям-сиротам – це соціальна адаптація дітей шляхом поширення їхніх соціальних зв’язків і можливостей до реалізації їхнього потенціалу. Як пояснив керівник Агенції «Вектор» – Сергій Кнуренко: «Це просто результат еволюції поглядів. Тобто було велике бажання допомогти дітям. На початку це була в основному матеріальна допомога, але згодом прийшло розуміння, що такі матеріальні подачки не дають результату в довгостроковій перспективі. Наша система допомоги полягає в проведенні «змішаних» заходів розвиваючого характеру, в яких беруть участь як «домашні» діти, так і діти з інтернату, щоб ці діти відчули, що суспільство не відкупається від них матеріальними благами. Саме така соціальна адаптація може заповнити пробіли, що існують в системі інтернатів.
Проект «Час діяти разом» показав, що діалог між громадськими організаціями і владою має бути більш тісним та може принести ефективні результати.
Вже найближчим часом, організатори проекту обіцяють видати спеціалізовану брошуру, що міститиме ряд методичних порад, щодо ефективної роботи громадських організацій у сфері виховання дітей, позбавлених батьківської опіки.

Команда ЧОАРР «Вектор»






Коментарі (0)
avatar